Осъденият на рекордните 17 г. затвор Владимир Колев, който пиян прегази велосипедист в Приморско през декември, 2017 г., ще обжалва присъдата си пред Бургаския апелативен съд на 1 октомври.

Окръжни магистрати го признаха за виновен за смъртта на 33-годишния Евелин Дуков от Царево. Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Колев, роднините на загиналия - максималните 20 г., а съдът определи 17 г.

Самият Колев не се признава за виновен и твърди, че не помни във фаталния ден да е карал кола.

Според прокуратурата обаче Колев е шофирал в пияно състояние, преминал е през кръстовището на изхода на Приморско с превишена скорост от 94 км/ч., навлязъл е в насрещната лента и е връхлетял върху колоездача Дуков.

От удара 33-годишният Евелин изхвърчал във въздуха, след което се ударил в панорамното стъкло на автомобила на Колев и паднал на асфалта. Вместо да спре и да помогне, Владимир продължил със същата скорост, след което опитал да укрие автомобила в почивна база в Приморско, в която работел.

По време на целия процес в Бургаския окръжен съд роднини и приятели на убития Евелин присъстваха в съдебната зала, а преди началото на всяко заседание се събираха на мълчаливо бдение пред сградата на Темида.

Съпругата и сестрата на загиналия мъж, подкрепени от общинари и съграждани, внесоха в парламента подписка за промяна на законодателството и още по-тежки присъди за пияни или дрогирани шофьори-убийци.