При лечението на COVID-19 лекарите често предписват ненужно антибиотици. От СЗО предупреждават, че това крие голяма опасност: бактериите стават все по-резистентни, а антибиотиците – неефективни. Ето коментара на Deutsche Welle:

Колкото по-често се прилагат антибиотици, толкова повече те губят от ефективността си – тъй като бактериите стават резистентни.

Това е известно отдавна, а в дългосрочен план може да доведе дотам, че дори и малки рани или операции могат да се окажат опасни за живота, тъй като медиците вече няма да могат да лекуват вероятните инфекции. А кризата с коронавируса може още повече да изостри този проблем.

Световната здравна организация (СЗО) е установила, че пандемията с COVID-19 е довела до по-широко приложение на антибиотиците. Генералният директор Тедрос Гебрейесус отправи следното предупреждение:

„Така повече бактерии развиват резистентност, а болестите и смъртните случаи ще нарастват – както по време на пандемията, така и след това“.

Антибиотиците често се предписват превантивно

COVID-19 се причинява от вируси, на които антибиотиците не влияят. Въпреки това много лекари дават на пациентите в болниците именно такива медикаменти – нерядко като превантивно средство.

Те искат да предотвратят настъпването на т.нар. суперинфекция – т.е. пациентите да не получат допълнително бактериално заразяване.

„Това е стар начин на мислене под мотото:

„Да заложим на сигурно и да предпишем антибиотици“, казва Йорг Яне Ферешилд, инфектолог в университетската клиника в Кьолн.

Той критикува това, че някои лекари гледат на антибиотиците като на безобидно допълнение към лечението и ги препоръчват твърде често при по-леките случаи на COVID-19 – едно явление, което се наблюдава със загриженост и от учените и лекарите в Германия.

Становището на Ферешилд се базира на данни, събрани от 2 700 пациенти с COVID-19, една четвърт от които са били леки случаи и, въпреки това, са били лекувани с антибиотици. При повечето от тях това изобщо не е било необходимо.

СЗО: не предписвайте антибиотици

Препоръката на СЗО е при леките форми на протичане на заболяването антибиотици изобщо да не се предписват.

При средните по тежест случаи такъв вид медикамент би трябвало да бъде прилаган едва при съмнения за втора инфекция. И дори при тежките случаи на коронавирус експертите не съветват да се предписват антибиотици като мярка за сигурност.

„Профилактичното даване на антибиотици не е препоръчително“, гласи германската директива за интензивно медицинско лечение на пациенти с COVID-19.

Въпреки това очевидно много лекари по света често изписват антибиотици без нужда, показват актуални изследвания. От тях става ясно, че по-малко от 10 процента от пациентите с COVID-19 развиват бактериална суперинфекция, но антибиотици се предписват на много по-голям брой заболели хора.

Порочна практика

Професор Ферешилд се опасява, че в момента се прилагат много повече антибиотици от обичайното – макар заради кризата с коронавируса да са отпаднали много лечения и операции, при които иначе се използват и антибиотици.

„Ако коронавирусът продължи да бъде световен проблем и хоспитализираните продължат да получават големи количества антибиотици, това ще се отрази на резистентността“, казва Ферешилд.