Учени изследваха мидите в 120 точки по родното Черноморие, от Румъния до Турция. Това разказа пред Мaritime.bg, проф. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към ИМБ-БАН.

Мидите са изследвани два пъти годишно, през пролетта и в края на туристическия сезон, през есента. За контролни проби са взети миди от мидени ферми. Най-много увреждания в ДНК на мидите са установени в районите на курортните комплекси и устията на реките Ропотамо и Камчия. 

"Живите обитатели имаха увреждане на генома през есента, което ние тълкувахме като последица от курортния сезон. Нещата бяха малко по-добре през пролетта и отново през есента - измененията в ДНК са по-сериозни.", каза още проф. д-р Милошев и допълва: "Изводите са ясни - замърсяването, отговорно за измененията в ДНК на морските обитатели, които ние наблюдавахме, не идва толкова от промишлените източници, а по-скоро от хотели, басейни, тоалетни и т.н."

Средно всяка мида, която е изследвана съдържа 5 микрограма пластмаса, показва още направеното проучване. Учените обясняват, че ако човек изяде 5 миди ще погълне 50 микропластми. 

Ако не се вземат спешно мерки, ситуацията в Черно море може да се влоши рязко, тъй като е воден басейн от затворен тип.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук