Тийнейджърките, които консумират много плодове, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ, информира БТА.
Жените, които изпиват по-големи количества алкохол, са с по-висок риск от рак на гърдата, макар че е възможно за тях рискът от сърдечни болести да е по-малък.<br /> <br /> Изследването, свързано с консумация на ябълки, банани и грозде в тийнейджърска възраст, показало категорично намаляване на риска от рак на гърдата. Ежедневната консумация на три порции от въпросните плодове в тийнейджърска възраст намалява с 25 на сто риска от рак на гърдата в средна възраст, в сравнение с ежедневната консумация на половин порция.<br /> <br /> Жените, които като тийнейджърки са консумирали портокали и къдраво зеле, също придобиват известна защита срещу рака на гърдата. Пиенето на плодови сокове обаче няма никакъв благотворен ефект, отбелязват учените.<br /> <br /> <u><strong><a href="https://zdrave.to/jensko-zdrave/2436-maq-chavdarova-uchastvah-v-klinichno-prouchvane-i-se-izlekuvah-ot-raka" target="_blank"><span style="color: rgb(153, 204, 0);">И това е интересно:&nbsp;Мая Чавдарова: Участвах в клинично проучване и се излекувах от рака - четете още на най-полезния сайт zdrave.to</span></a></strong></u><br /> <br /> &quot;Става въпрос за първото изследване, което разкрива, че консумацията на много плодове в тийнейджърска възраст, може да намали риска от рак на гърдата - заяви ръководителката на екипа Мериам Фарвид от института за обществено здравеопазване &quot;Т.Х. Чан&quot; към Харвардския университет. - Но тъй като то е базирано върху наблюдения, не може да се говори за причинно-следствена връзка, а единствено за връзка между консумацията на плодове и риска от рак на гърдата.&quot;<br /> <br /> <br /> Изследването обхванало над 90 000 жени на възраст между 27 и 44 години, които през 1991 г. попълнили въпросници за хранителния си режим. През 1998 г. над 44 000 от жените участвали във второ изследване, в чиито рамки трябвало да си припомнят какви плодове са консумирали в тийнейджърска възраст. Консумацията на плодове била пресмятана на всеки 4 години от 1991 г. до 2013 г., когато жените трябвало да си припомнят какъв е бил хранителният им режим миналата година.<br /> <br /> Състоянието им, свързано с евентуалния риск от рак на гърдата, било следено на всеки две години. Две десетилетия след началото на изследването над 3200 жени били засегнати от рак на гърдата.<br /> <br /> Информация за хранителните навици в тийнейджърска възраст имало за около 1350 от тях. Учените заключили, че по-голямата консумация на плодове в тийнейджърска възраст е свързана с по-малък риск от рак на гърдата.<br /> <br /> Друго изследване фокусирало вниманието върху влиянието на продължителната употреба на алкохол върху риска от рак на гърдата. То е извършено под ръководството на Мари Дам от университета на Южна Дания и обхванало около 22 000 жени в постменопауза.<br /> <br /> Консумацията им на алкохол била проследена през 1993 - 1998 г. и 1999 - 2003 г. Датските учени заключили, че за жените, чиято консумация на алкохол била увеличена с две питиета дневно през един от двата 5-годишни периода, рискът от рак на гърдата нараснал с 30 на сто. Същевременно жените с увеличена консумация на алкохол били с 20 на сто по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с участничките, чиято употреба на алкохол останала непроменена.<br /> &nbsp;