400 долара на победителя в олимпиадата в математическата гимназия в Ямбол връчи депутатът от НДСВ Минчо Спасов днес по време на чествания в Ямбол по случай 105-годишнината от рождението на „бащата” на компютъра Джон Атанасов, съобщиха от централата на царската партия. Наградата е учредена от Минчо Спасов, който е и президент на Международната асоциация на парламентаристите за информационни технологии, и от внучката на Джон Атанасов Тамара Бъртън.
Ямболската общественост подкрепи честването на годишнината. На отбелязването на 105-годишнината от рождението на „бащата” на компютъра Джон Атанасов бяха гости от „Хюлет Пакард България”, от Националния борд по туризъм, представители на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации и научно-технически съюзи в региона. Специален гост бе Том Садовски – политически съветник на американския посланик в България.
Полина Керемидчиева, ученичка от 7-ми А клас на Математическата гимназия в Ямбол, получи финансова подкрепа от НДСВ за участието си в Националния отбор по информатика за Корея.
Минчо Спасов и Саша Безуханова – президента на Хюлет Пакард – България, подариха принтер на читалището в село Бояджик – родното село на Джон Атанасов.
От името на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова предложи да се създаде модел за промоция на Ямбол по света чрез популярността на Джон Атанасов. /БЛИЦ