Руските вирусолози и диетолози съзряха връзка между коронавируса и излишното тегло на пациента. Ако телесната маса е над нормата, то организмът изпитва по-голямо натоварване в борбата с инфекцията. 

Колкото повече показателят на индекса е по-висок, толкова по-голяма е вероятността за сърдечно-съдова патология или даибет от втори тип. 

Друг минус на излишното тегло е намаляване дълбочината на дишането и функционалния обем на белите дробове.  

"Затлъстяването често е опасен спътник на цяла редица хронични патологии, включително и диабета. Има основа да се предполага, че хората с излишно тегло ще прекарат коронавируса по-тежко", каза старшият научен сътрудник на института Х-Bio ТюмГУ Мария Орлова. 

Лекарят диетолог от клиниката за управление на здравето към института за персонална медицина към Сеченовския университет Наталия Пугачова отбеляза, че често хората с излишно тегло страдат наведнъж от по 3-4 заболявания. 

"Те по-трудно се справят с всяка една инфекция. Що се отнася до COVID-19, то може да се предположи, че намаляването на дълбочината на дишането и обема на функционалността на белите дробове при високата степен на затлъстяване помагат за по-бързото развитие на заболяването във вида на пневмония", отбеляза специалистът.  

Индексът на телесната маса е цифра, използваща се за диагностика на затлъстяването и излишното тегло при възрастните (съотношението на масата на тялото в килограми спрямо ръста в метри).  

Индексът на телесното тегло директно колерира със способността на човека да се пребори с различни инфекции и хронични заболявания, отбеляза ръководителят на лабораторията за геномно инженерство към МФТИ Павел Волчков.

Тези хора носят със себе си цял букет от патология и като резултат по-трудно ще прекарват COVID-19, което се потвърждава и от настоящата статистика за заболеваемостта, добави той.