Учителката от 116 ОУ „Паисий Хилендарски” в село Яна, която удари с чин дете, ще съди бабата на удареното дете. Дъщерите на педагожката Фани Стоянова разкриха, че тя е жертва на интриги и на побой. 

Учителката пък разказа как се е спречкала с едно от децата в класната стая. В последствие друго момиче попада в „Пирогов”. Според преподавателката детето е пострадало случайно.

Инцидентът е предизвикан след скандал за закъснение на ученици в час по история. Учителката по физическо възпитание настоявала на закъснелите да се напишат отсъствия.

След спор преподавателят започва да вдига чина и удря едно от децата. След часа шестокланичката се прибира и съобщава за силни болки в ребрата.

Селски учител изтрещя, замери с чин дете и го прати в Пирогов
 
„Помолих едната ученичка да напусне кабинета, но тя започна да крещи „Ти ли ще ми кажеш? Коя си ти, лъжкиня такава? Тогава от дясната страна вдигнах чина и тя го бутна към мен и той се извъртя към мен.

Върнах го на местото си. При това бутане на чина насам-натам може да е ударил момичето, което стоеше отстрани“, разказва учителката. 

„Тя дойде до вкъщи и припадна на стълбите. Разказа ми, че учителката се е карала на съученичката й. Станала много нервна и в един момент хвърлила чина върху тях“, каза бабата на удареното дете Цветанка Въбранова.

"Не трябва да се допуска каквато и да е форма на физическо насилие. По отношение на конкретния случай – вдигането на чина и липсата на последваща грижа за детето, са двете непрофесионални реакции, за които трябва да й бъде търсена отговорност", каза наскоро просветният министър Красимир Вълчев.

Заради думите му днес близки и познати на учителката излязоха на протест в нейна защита. Събира се и подписка.
Плакати с надписи „Не на тормоза над българските учители!“ и „Стига лъжи и инсинуации!“ вдигнаха протестиращи педагози. 

Дъщерята на Фани Стоянова - Анелия Кръстанова, разказа, че конфликтът е започнал предишната седмица, когато от чантата на учителката са откраднати 300 лв. от ученичките, които я обвиняват. За случая е сезирана Детска педагогическа стая и полицията. 

„Впоследствие момичетата са признали за кражбата. Върнали са й 45 лв. и случаят е оставен така до миналата седмица, когато решават да й отмъстят по най-безумния начин“, добавя Анелия пред bTV. 

Тя твърди, че момичетата са решили да отмъстят на учителката си по този начин – с лъжи, измами и инсинуации.

"Няма такова нещо, че момичето е ударено. Кое дете няма да изохка, ако е ударено? То е изчакало да мине часа и си е отишло в къщи. Бабата се е върнала в училището, обърнала е чина и е наранила майка ми. Цялата е в хематоми", разказа дъщерята на Фани Стоянова. Тя показа и снимки на синините.

Извадено е медицинско. Семейството е подало жалба още на следващия ден срещу бабата на момичето. Дъщерите на Фани Стоянова бяха категорични, че няма да оставят нещата така и ще си търсят правата.

Бивши ученици на преподавателката заявиха, че тя е съвестен учител. Винаги се е старала децата да не бягат от час и да ги връща. По думите им именно затова й се е случило това.

Друга учителка разказа, че се работи трудно в това училище, защото са обиждани от децата. Случвало се е дори ученици да им посягат.

„Работим за българското образование и не може да допуснем така да се черни не само лицето на тази колежка, а на просветата. Причината за това, което се случва, е колективната безотговорност“, каза един от протестиращите учители.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ