„Трябва да завършиш Средно медицинско училище, а това не е толкова лесно. За да влезеш в това училище ти трябват много добри или отлични оценки. Обучението трае четири години, които всъщност са пет, защото после има една година практика и изпити”, обяснява Мирела Турулия, предава Нова тв.

И в Западна Европа ценят високо ценят медицинските кадри от Босна заради добрата им квалификация. Мирела казва, че няколко нейни колежки вече работят в Германия. Наскоро обаче избухна скандал, свързан с измами и фалшификации, който помрачава доброто име на болногледачите.

Журналистката Азра Омерович разкри, че няколко училища в Босна издават дипломи срещу пари. И без никакво обучение. Тя се представила като кандидат за училището и се свързала с един от измамниците.

„Обадих му се по телефона и го попитах дали може да ми помогне за преквалификация. Той се съгласи и на другия ден се срещнахме. Каза ми, че ако му дам 2500 боснески марки, ще получа съответната диплома.  Другото било негова работа. Цялата история продължи точно 17 дена - от първия телефонен разговор до дипломата. При това кракът ми не е стъпвал в училището. Да не говорим за някакви изпити”, разказва Азра Омерович.

Редакционният екип заснема всичко със скрита камера и при предаването на дипломата разобличава измамника. Той обаче отказа да каже кой дърпа конците.  Измамникът е  служител в обществената здравна система и все още работи там.

Мирела Турулия е бясна. Тя добра знае, че дори опитни медицински сестри могат да направят грешки с фатални последици. А какво остава тогава за необучени хора с фалшиви дипломи?

„Става дума за човешки животи. Това е високо отговорна работа. Как можеш да направиш такова нещо? Да поемеш отговорност за човешки животи, без да си квалифициран? Просто нямам думи. Лично аз никога не бих го сторила”, споделя Мирела.

Азра и колегите ѝ разкриват, че дипломите на са просто някакви несръчни фалшификации. Училищата, участващи в измамническата схема, дори са водели съответната документация. Там пише черно на бяло, че Азра е посещавала училището две години. Нанесени са дори и оценките ѝ по отделните предмети. С други думи, нито властите в страната, нито германските работодатели могат да различат купените дипломи от истинските.

„Опасявам се, че германските власти ще ударят на камък. Този камък си има и име - организираната престъпност в Босна и Херцеговина. Ако искат да проверят дипломите, училищата, или хората, които са пристигнали да работят в Германия, германските власти ще си имат проблем с босненеските власти. Защо ли? Ами защото босненските власти са част от престъпната система”, обяснява журналистът от онлайн-портала "Журнал" Авдо Авдич.

За онези медицински училища в Босна, които работят коректно, този скандал е същинска трагедия. Корумпираните конкуренти съсипват постигнатото от тях с много усилия.

Още преди четири месеца полицията е информирала прокуратурата в Сараево за случая. До днес обаче прокуратурата не е предприела нищо. А босненските политици призовават за проверка на дипломите, но не и на училищата, които са ги продавали.