По повод 142-годишнина от избухване на Априлското въстание от ВМРО изработиха впечатляващ графит в Драговищица. На площ по-голяма от 20 кв. м се поместват традиционни елементи, свързани с Априлското въстание – изправеният лъв на зелен фон, думите „Свобода или смърт“, както и датата на избухване на въстанието – 20 април 1876 г., пише balkanec.bg.

В реализацията на мащабното произведение взеха участие членове и симпатизанти на ВМРО-Костинброд и жители на Драговищица, а инициативата беше подкрепена от народния представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Самият графит е изработен от младия артист Калоян Николов. Със съдействието на Албена Виденова, кмет на Драговищица, предстои да бъде монтирано осветление, което да осигурява видимост на произведението и в тъмната част на деня.

По този нестандартен метод чрез съвременни художествени средства се представя и социализира важна част от героичната българска история, като творбата има както естетическа, така и образователна функция.