Официално пада извънредното положение в цялата страна. Остават обаче в сила част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Запазват се и глобите за нарушения.

Отварят хотелите и местата за настаняване в България, спазвайки всички изисквания и ограничения. Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито. Разрешено е отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция.

Това са мерките, които остават и след извънредното положение

Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30%. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

Задължително остава носене на предпазни маски в градския транспорт. Остава 14-дневната карантина при връщане в страната. 

Колко опасен е COVID-19?
Още в началото на днешните дебати управляващи и опозиция влязоха в спор за това колко опасен е коронавируса. Според депутата от левицата проф. Георги Михайлов в законопроекта „инфекцията е издигната на пиедестал, който не заслужава”.

„Позволявам си да го повторя като специалист – това не е особено опасна инфекция. Тя не притежава основните белези на опасна инфекция, свързани с начина на заболяване на пациенти, докоснали се до нея”, смята той.

Българите ликуват, падна още една забрана

На тезата на левицата се противопостави председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която съвсем наскоро пребори заболяването.

„Няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, а и целият свят се бори с пандемията от коронавирус. Мерките във всички страни са аналогични”, категорична бе тя.

Извънредна епидемична ситуация
След края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължават, Министерски съвет ще има възможността да обявява извънредна епидемична ситуация за страната или за даден регион, по предварително набелязани 8 критерия, които опозицията от БСП и ДПС определи като „мъгляви” и „неясни”.

Това ще става по предложение на здравния министър и след извършен анализ на главния държавен здравен инспектор.

Задължителна изолация и карантина
На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказани контактни на тях лица. Всички хора, които влизат в страната, също ще подлежат на 14-дневна карантина.

Глобите остават
След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лева. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева. Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

Мерки в областта на туризма
От 13 юли хотелите и местата за настаняване остават, но при стриктно спазване на определени санитарно-хигиенни условия, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Край на още една забрана у нас! От утре отварят врати... ВИДЕО

Днес управляващата коалиция реши да намали ДДС за хотели и ресторанти, но това ще стане през отделен закон.

Сред мерките са още държавна субсидия за чартърни полети на български авиокомпании, които возят туристи за страната. Сумата ще бъде в размер на 35 евро на седалка за самолетите над 100 места, а мярката ще продължи да действа в следващите две години.

Идеята за чартърните полети дойде от Патриотите, но в зала изненадващо получи редакционно предложение и подкрепа при гласуването от страната на ДПС. „С един куршум два заека”, пошегува се по време на дебатите Йордан Цонев от ДПС, обяснявайки, че мярката ще помогне едновременно на два от силно засегнатите от кризата сектори авиотранспорт и туризъм.

Имаше промяна и при предложението на НФСБ за ваучери за роден туризъм. Такива ще има, но те ще бъдат предназначени единствено за хората, борили се на първа линия с COVID-19.

Преди минути дойде най-радостната вест за летуващите в България

Остават мерките за защита на длъжници

„Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити и от наказателни лихви”, обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

Социални мерки
В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които насочената към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се смятат за трудов стаж.

Учебната година ще завърши онлайн
Учебната година ще завърши дистанционно, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на следващата учебна година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът на единадесетокласници от обединени училища в други ще става само с оценките от дипломата за завършен десети клас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!