Българското вино достойно защити позициите си на един от най-престижните конкурси Mondial de Bruxelles. Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Тази година се проведе в Швейцария, където 340 съдии оценяваха 9150 проби от целия свят. Родните изби завоюваха общо 45 медала – с един повече от миналата година. Впечатление прави най-голямото отличие – голям златен медал за виното Face to Face (F2F) на New Bloom Winery от немския сорт Дорнфелдер. Подобна оценка се дава само на напитките с над 92 точки от журиращите комисии. Избата от Съединение спечели други две златни награди – за PIXELS от сорта Регент и за PIXELS от сорта Каберне Совиньон. Със сребро бяха оценени Face to Face – купаж от Кaберне Совиньон, Сира и Регент и Face ot Face Розе. New Bloom Winery се наложи като една от модерните изби, които представят новото лице на родното винарство. Те са единствените, които работят с набиращите популярност у нас сортове Регент и Дорнфледер.


Успехът на родната изба от Тракийската низина именно с вина от тези разновидности е поредното доказателство за потенциала на българския тероар и високото ниво, на което работят родните енолози, смятат винени критици. Серията F2F е най-високият клас, който New Bloom Winery предлага на пазара и е вдъхновена от комуникацията „лице в лице“. Вината им се произвеждат от собствени лозови масиви – 6000 дка в Тракийската низина. Другата високо оценена марка PIXELS залага на иновациите. Двете червени вина с медали се затварят с иновативна трипластова тапа, която New Bloom Winery за първи път въведоха у нас. Тя позволява многократна употреба и съхранение на напитката за по-дълго време след отваряне.


В общото класиране на Concours Mondial de Bruxelles Испания е с най-много отличия – общо 626, Франция е втора с 614. Традиционните италиански сортове изстрелват Италия напред – трето място по брой награди – общо 383. Португалия печели 365, Швейцария 152 медала. За първи път в историята на конкурса Мексико влиза в топ 10 по брой медали. През 2019 година най-награждавани са червените сортове – Мерло (262), Каберне Совиньон (221) и Сира (135). От белите с най-голям успех е Совиньон блан – 102 отличия, следвано от Шардоне с 91. Само един процент от наградените вина успяват да покрият критериите за голям златен медал на Concours Mondial de Bruxelles. Над 50 % от всички медалисти в състезанието се продават на цена под 8,5 евро, което потвърждава отличното съотношение цена-качество. В тази категория влиза и награденото Face to Face на New Bloom Winery.