"В момента няма недостиг на дърва за огрев в страната", увери служебният земеделски министър Явор Гечев.

"Сигнали винаги ще има, темата с дървата вълнува страшно много хората. Това е най-евтиното гориво, което остава. Нашите баби и дядовци на село имат една печка, на която готвят, топлят се. На този етап няма вече такива проблеми, има частични, но ги решаване", каза Гечев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му в момента са доставени 153% дърва при 100% миналата година. Повечето количества не са за сметка на нова сеч.

"В пъти са засилени проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) преди празниците", обясни още служебният министър.

Инспекторите следят за качеството на хранителните стоки по магазините. По думите му е сменен шефът на агенцията за храните заради това, че не е смогвал на работата във ведомството.

"Намирам основание за поскъпването на част от хранителните продукти, като млечните изделия, например, но за други не намирам. Например, цената на олиото трябваше отдавна да е урегулирана, но това така и не се случва - пазар", каза още министърът.

Явор Гечев коментира и възможността служебното правителство да продължи да управлява и след нова година до нови избори.

"Не е лесно да си служебен министър във времена на кризи и когато има работещ парламент, но няма мнозинство. В земеделието само торнадо където не е преминало по времето на служебният кабинет. Надявам се да има редовно правителство, но докато това се случи, ще си върша работата", посочи служебният земеделски министър. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук