В родния град на проф. Божидар Димитров - Созопол, увековечиха паметта му с бюст-паметник. Тържествената церемония се проведе преди минути в Археологическия музей, който носи името на историка, пише "Флагман".


Официални гости на събитието бяха близките на проф. Димитров – сестра му Мария Димитрова и зет му Георги Найденов, зам.-директорът на Националния исторически музей Иван Христов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Созопол Тихомир Янакиев, скулпторът Иван Тотев, кап. I ранг Дарин Попов, председателят на Общинския съвет Георги Пинелов, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, политици, общественици, граждани.

Монументът е дарение от съмишленика на проф. Димитров - преприемача Турхут Исмаил, който бе сред присъстващите. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев. Той е изготвил и проекта за бюста на проф. Божидар Димитров, който бе открит преди месец в карнобатското с. Искра.

Честта да открие паметника се падна на кмета на Созопол Тихомир Янакиев. "Изключително съм горд и развълнуван. Всички знаем какъв е приносът на проф. Божидар Димитров за Созопол, но най-вече за България. Той бе достоен човек, който отдаде целия си живот за отечеството си", каза градоначалникът.

Зетят на проф. Димитров подари на кмета Тихомир Янакиев книгата на историка за Созопол.

"Имах късмета и щастието няколко пъти да се срещна с покойния проф. Божидар Димитров и си признавам, че на всяка от тях сетивата ми са били изострени до краен предел. Искам да пожелая на всички да продължим да следваме неговия дух, неговата борбеност и неговата гордост за това, че сме българи", каза областният управител Вълчо Чолаков.

Дарителят Турхут Исмаил благодари на всички за помощта това събитие да бъде факт. "Ако трябва да опиша проф. Божидар Димитров с една дума, това е "българин". Ако трябва с две - "голям българин", каза Исмаил след откриването на паметника.

На събитието бе съобщено за още един дарител. Това е великият шампион по класическа борба и големият колекционер Боян Радев. Той дарил на Археологическия музей в Созопол в памет на проф. Божидар Димитров римска надгробна стела II-III век.

От ляво на дясно: Кметът на Созопол Тихомир Янакиев, областният управилел Вълчо Чолаков и кметът на Малко Търново Илиян Янчев
Тържествената церемония се проведе преди минути в Археологическия музей, който носи името на историка