Спиране на обществените поръчки може да блокира бизнеса за година напред.


Това алармираха разтревожени от решението на КЗК да прекрати сроковете за обжалване на търгове, концесии и сигнали за нередности до края на извънредното положение. По този начин реално се спират всички конкурси за доставки, строителство и услуги, пише Труд бг.

Както тези, които ведомствата и общините обявяват и са планирали за реализация през тази година, така и вече стартирали процедури.

Доводите на КЗК са, че по този начин се запазва правото на бизнеса да обжалва както първоначалните условия на търговете, така че да не са дискриминационни, така и изборът на изпълнител в 30-дневен срок от обявяването му.

Неочакваната платена ваканция за администрацията обаче крие много повече рискове, отколкото ползи. Както за състоянието на хазната, така и за нивото на безработица у нас.

Веднага след „отпушването“ на обществените поръчки чиновниците ще се окажат буквално затрупани от търгове, които трябва да предвижат, а системата ще се задръсти, тъй като администрацията няма да има физическата възможност да обработи натрупаните през този период поръчки, чиито срокове ще започнат да текат едновременно.

И обявяването или процедурите по голяма част от тях ще се забавят. Това ще доведе до допълнителни 2-3 месеца и реално подписване на договорите в края на лятото или през есента.

Затова и строителният бранш е най-засегнат от ситуацията, тъй като именно тогава е към края си активния строителен сезон и за този бизнес спирането на обществените поръчки означава загубена цяла година.

Неслучайно и повечето държавни ведомства, които възлагат поръчки за строителство съобразяват графика на процедурите така, че да се възползват компаниите от хубавото време от пролетта до есента. Което води и до по-добро качество на обектите.

От Камарата на строителите изчислиха, че всяка седмица строителният бизнес губи около 180 млн. лева заради извънредното положение и спрените на практика обществени поръчки.

От структурата, в която членуват всички строители, които работят на светло и плащат данъци, алармираха, че това ще доведе до масови съкращения в бранша и до намалени постъпления в бюджета.

Няма причина жалбите да не могат да се извършват в условия на извънредно положение, дори и ако се наложи сроковете за разглеждането им да бъдат удължени временно или дори да няма такива, но да се работи по поръчките, обясниха от бизнеса. Така дори и да се блокират част от търговете, те ще са по-малко.

В същото време поръчките, чиито условия никой не жали и тези с по един кандидат например ще могат да се реализират без забавяне, обясниха логиката си управители на фирми.

Дори Австрия, която е много по-засегната от пандемията в сравнение с България, реши да отпуши строителните дейности и поръчки, след като също ги беше замразила като мярка за борба с разпространението на COVID-19. Защото е ясно, че без работеща икономика и успешен бизнес няма как да има богата държава и доволни граждани.