Купуването на храна от плажни търговци, може да изглежда удобно решение, но крие значителни рискове. В разгара на летния сезон масово търговци продават царевица, гевреци и сладолед по крайбрежието.

Проверка показа, че подобна покупка може да бъде опасна за здравето. Спазват ли правилата търговците на храни по плажа?

В час пик на плажа БНТ провери как се продава царевица. Срещу 3 лв. таен клиент купува един кочан.

“БНТ: Вие къде правите тази царевичка?”.
“Носят ни я готова”.

Прави се втори опит, но с камера и микрофон.

“Къде я варите царевицата?
“Царевицааа!”
“Защо не желаете да ни кажете?”
“Млечна, сочна, прясно сварена царевицаа!”

Проследяваме продавачите и стигаме до мястото на съхранение - до един от спасителните постове, в термочанти, покрити с чаршаф.

“Как се пренася в тези чанти, доколко тези чанти са наистина съобразени с всички хигиенни изисквания.

Когато престоят с часове под слънцето, тези продукти със сигурност влошават своите качества, текат ферментационни процеси и това може да доведе до различни здравословни проблеми”, категорична е Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

“БНТ: А използвате ли предпазни средства, като я давате? Така е по закон”.
“В България има ли закони?”

“Търговците, които ги продават, трябва да бъдат със заверена здравна книжка, да използват ръкавици, щипки”, обясни д-р Илияна Митева, нач. Отдел “Контрол на храни” в ОДБХ-Бургас.

След близо 3-часов престой на плажа установихме, че продавачите на царевица не са издали нито един касов бон. Освен това не използват предпазни средства за ръцете.

Дафинка от Петрич не консумира царевица от плажа, заради неясен произход.

"БНТ: Случвало ли Ви се е някога да имате стомашни неразположения?
- Случвало ми се е, да! И затова не си купувам. Нищо не знаем. Те минават хората, продават ги”, разказва Дафинка Чаева.

Но само на този плаж преброихме десетки изхвърлени кочани.

“Не, не се притеснявам. Ние сме яли и не ни е болял коремът досега”, пък мисли Катя Петрова.

“Храните, които се предлагат трябва да бъдат произведени от регламентирани производители, регистрирани по закона за храните.

В това число са и тези подвижни и временни обекти, които се намират на територията на нашата страна”, заяви д-р Илияна Митева, нач. Отдел “Контрол на храни” в ОДБХ-Бургас.

“Институциите, колкото и усилия да полагат, им е много трудно да установят особено нерегламентираната търговия и затова ние, като потребители, сме най-силни да бъдем като коректив”, убедена е Габриела Руменова, основател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

А глобите за нарушителите са от 2000 до 4000 лева, но само, ако ги хванат.