Попълнете търсена ключова дума или фраза

В България ще се издигнат планини по-високи от Хималаите заради мощни тектонични процеси ВИДЕО

https://blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/v-blgariya-shche-se-izdignat-planini-po-visoki-ot-khimalaite-zaradi-moshchni-tektonichni-protsesi-video_news714253.html Blitz.bg

Средиземно море ще изчезне, Алпите и Пиринеите стават все по-високи,

София, България 10 Дек. 2019, 21:54 12127 прочита 24 коментара

Ако се окажете на Средиземно море, отделете минута, за да наблюдавате брега. Гледайте внимателно известно време (в продължение на една година, за да бъдем точни) и може да забележите, че леко се накланя (около 2 см, или малко по-малко от инч), пише economist.com.


Африка и Европа бавно се сблъскват в процес, който трае 40 милиона години, изтласквайки Алпите и Пиренеите по пътя. Този континентален дрейф ще продължи дълго в бъдещето, до 50 милиона години.

А когато двата континента се срещнат и станат един мегаконтинент: Еврафрика, Средиземноморието и районите около него ще изчезнат напълно. Те ще бъдат заменени от планински вериги, по-големи и по-високи от Хималаите. Това ще бъде един неузнаваем свят.

Потвърждение за тези процеси е силната серия от земетресения, които разтресоха Балканите. С най-голяма сила бе ударена Албания - 6,4 по Рихтер. След това трус с магнитуд 6,1 по Рихтер удари и до Крит.

Вранча не остана по-назад, но там земетресението бе по-слабо - 3.8 по Рихтер. Земята се разтресе и в Турция. Земетресението бе усетено в Бурса, Бандърма, Измир и Истанбул. Силата бе 3,4 по Рихтер.

У нас лек трус бе засечен до Шабла - също район със сеизмични активности. Но засега страната ни остава сравнително встрани от най-активните сеизмични райони в Средиземно море, където протичат сериозни процеси. По-точно африканската тектонска плоча се движи и се подпъхва под евроазиатската.

Геологът Кристофър Скотез е убеден, че нашата планета изцяло се променя: някои континенти се съединяват, а моретата изчезват. 

През последните два века учените представиха множество предположения за видоизменението на Земята.

През 60-те години на миналия век се появи теория за движението на тектонските плочи, въз основа на нея експертите правиха своите умозаключения, засягащи сливането на континентите и тяхното разделяне.

Според теорията, по-рано е съществувал един голям континент с името Пангея, той се е разцепил преди 200 милиона години на по-дребни части.

В момента се наблюдава поредното сближаване на континентите: разстоянието между Африка и Евразия, по думите на геолога, постепенно намалява. 

След сливането на континентите Средиземно море ще изчезне.  

Скотез от Тексаския университет предполага, че в момента се наблюдава цикъл на разширяване, а след това ще последва обратната тенденция. През следващите 250 милиона години Атлантическия океан ще намалява, а Северна и Южна Америка ще се сближават. Ще се сформира континент с името Pangya Proxima.

Скоростта, с която протича този процес, е около 3-5 мм годишно. При тези движения на земната кора площта на Средиземно море ще намалява, а Алпите и Пиринеите стават все по-високи. Но за да изчезне морето напълно, ще са необходими поне 50 млн. години. 

Освен че Африка и Евразия ще се слеят в мегаконтинент, в района ще се издигнат много високи планини подобно на Хималаите, пише сп. "Икономист". Според оценките на учените Хималаи с размерите си в момента ще са просто хълм в сравнение с планините, които ще се издигнат в региона, в който се намира и България. 

Процесът в средиземно море не е единственият, който ще повлияе на нашия регион. Междуремено Африканската плоча притиска Арабската микроплоча, разположена под Арабския полуостров. Последната, освен че се движи посока север, тя се и завърта около оста си.

Така северният й край се движи посока изток. Търкането между двете плочи също ще доведе до формирането на високи планини.

Превод и редакция: БЛИЦ

24 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам