Стотици центрове за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат открити в Германия, съобщават местни медии.


Според информацията здравните министри на 16-те федерални провинции са изготвили план за създаване на 1-2 центъра във всяка административна област, а в Берлин те най-вероятно ще бъдат шест. Обмисля се наемане на мобилни екипи.

Обсъжда се дали големите изложбени зали, повечето от които не работят по предназначението си от началото на пандемията, също да бъдат превърнати в пунктове за поставяне на ваксини.

Германските здравни власти се надяват на бързо въвеждане на програмата за масова ваксинация след последните положителни резултати от изпитанията на ваксината на BioNTech, които показаха 90% ефективност.

ЕС вече е подписал сделка с BioNTech и Pfizer за осигуряване на 300 милиона дози, които германските служители планират да започнат да се използват през първите три месеца на 2021 г.

Правителството обаче все още няма план за справяне със сложната задача по транспортирането на дозите. 

Волфганг Албек, ръководител на фармацевтичната логистична компания Trans-o-flex, заяви пред „Велт ам зонтаг“ :„Изискванията към логистичните специалисти са напълно пренебрегнати”.

Ваксината, разработена от BioNTech, с помощта на американския фармацевтичен гигант Pfizer, е сериозно предизвикателство пред логистичните вериги, тъй като трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса по Целзий.

Водещи вирусолози предупредиха за важността на доброто планиране на програмата за ваксинация, като заявиха, че ваксинацията на цялото германско население може да се проточи до 2022 г.