Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.dromomania.bg

От рубриката “Пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Отправям се към Асприндза, където въпреки затвърдената у мен представа, че грузинците първо ти наливат вино, а после те прегръщат за “Добър ден” ... ще пробвам бира, отлежала в квеври. Ако сте забравили, това са глинени амфори, в които от древни времена съхраняват виното и това му придава незабравим вкус. Е, същото е и при бирата.
Наистина в Грузия правят вино повече от 8000 години, но и за пивото има надежда

В Amphora beer ни посреща Заза Зедгинидзе, който превръща в професия хобито си да създава бира. Иначе е управител на хотел. Като истински тамада - церемониалмайстор на масата, домакинът не само е приготвил специални поставки за осемте различни видове пиво, ами ще ни шашка и с кулинарна изненада. А тя е в пещта до хлябовете. Нещо като глинена пита, при която не се вижда нито процеп, нито похлупак.

Получавам чук и задачата да счупя теракотата с няколко добре премерени удара. Оказва се, че в глинения овал с часове е поемало аромат и изпускало сок свинско, повито в лозови листа. Думите не ми стигат да опиша неземния вкус, но слюноотделянето ми отново се повиши.

А домакинът Заза започна да реди тостове - първо с домашно произведената чача - грузинска ракия, която той нарича универсална антиковид ваксина, а после и с всеки вид от пивото му. Поезия с думи и пяна, която се пренася и в биреното спа. Може да ви се струва разхищение на материала, но Заза твърди, че махмурлукът си отива безвъзвратно, когато поемаш бирата външно и вътрешно. За целта до огромните дървени вани са монтирани услужливи бъчвички. 

Пивоварната се намира на около 40 км от Боржоми, градът с прочутата леко газирана минерална вода. Но не тя е причината за специфичния вкус на бирата. Той се дължи на факта, че ферментацията и отлежаването на напитката става в споменатите по-горе квеври. Заза твърди, че от векове в глинените амфори са държали не само виното, но също така растително масло, зърно и сирене. А защо не и бира?

Квеврите, в които набира сили неговата, са нови, но са създадени като реплики на амфори от 12-и век, открити недалеч от пивоварната. 

Вместимостта на всяка от тях е 300 литра

“Един от плюсовете на отлежаването в квеври е, че благодарение на глината в тях се поддържа постоянна температура. Тя, разбира се, зависи от сезона - дори в най-жаркото лято е 8-13 градуса, а и през най-лютата зима не пада под 5 градуса”, разкрива тайната на специалния бирен вкус Заза. И добавя, че винаги използва вода от планински ручеи.

Опитах от всичките осем вида, които произвеждат в Amphora beer. Какво ли ще бъде, когато Заза изпълни заканата си да ги направи 100?

Гаумарджос, както казват грузинците. Или просто “Наздраве”. 

П.П. Да не си помислите, че Заза Зедгинидзе съвсем е загърбил виното. Като чистокръвен грузинец и той си има лозе.

Магдалена ГИГОВА