Българският хелзинкски комитет, на годишното си общо събрание на 17 март 2009 г., прие изявление, с което изразява сериозната си загриженост от действията на Държавната агенция „Национална сигурност” в община Гърмен при задържането и отвеждането в София на кмета на Гърмен Ахмед Башев и на учителя по ислям от с. Рибново Мурад Бошнак, съобщават от там.
Тези задържания и отвеждания, осъществени в ранни зори в жилища, в които има малки деца, направени пред очите на всички жители на тези села, са съвършено непропорционални на целта двамата да дойдат в София и да дадат обяснения, независимо какъв е бил поводът за отвеждането – дали, както гласяха първите съобщения, защото ги проверяват за извършване на престъпления срещу „националното и расово равенство”, както и „против изповеданията”, или защото имат сигнали за „смъртна заплаха”, отправена от тях към депутата Яне Янев, сочат от комитета.
Възмутени сме от това, че двамата не бяха призовани да дават обяснения по обичайния ред – с призовки, както става с много други хора, включително такива, срещу които има висящи съдебни дела за тежки престъпления. Напротив, срещу Башев и Бошнак бяха изпратени тежко въоръжени спецполицаи. Освен това е бил извършен обиск без за това да бъде представена съответната заповед. Демонстративните действия, които имаха сплашващ ефект, разтревожиха местното население и го накараха да излезе на масов протест.
Освен това изразяваме дълбоката си тревога и възмущение от клеветническата кампания срещу мюсюлманите в България. Инсинуациите за наличието на „радикален ислям”, който бил „заплаха за националната сигурност” са по същество провокация и за пореден път поставят на тежко изпитание етническия и религиозния мир в страната и представляват сериозно нарушение на правата на човека.
Акции като тази на ДАНС от понеделник, а не измислиците за „радикален ислям” са реална заплаха за националната сигурност.
БХК призовава да бъде сложен край на тези провокации, а правителството да направи необходимото, за да няма повторение на тези действия. /БЛИЦ