Документален филм „Левски – евангелие, път и безсмъртие“ ще бъде представен в Пловдив в навечерието на отбелязването на 171-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Проявата ще бъде в четвъртък, 17 юли, в културен център „Голямата къща“.
Филмът е с отличие от международния фестивал Балфест през 2006 г. В тематичната вечер ще участва специалистът по военна история и изследовател на делото на Апостола – проф. д.и.н. Велин Аргатски. Професор Аргатски е автор на монографията “Васил Левски. Апостол на свободата”, излязла през 2007 г. Тя акцентира върху военнореволюционните възгледи на Левски, отделните етапи от изграждането на Вътрешната революционна организация и някои по-специфични страни от идеологията и организаторските му качества. Авторът на книгата скромно я определя като “малък опит да се продължи историческата летопис за Апостола чрез допълване, доуточняване и обогатяване с нови факти, данни и сведения”. Домакин на събитието е народният представител от Коалиция за България Захари Георгиев.

В родния град на Левски – Карлово, утре ще се проведе церемонията за връчването на Наградата на град Карлово. Честването на самия 18 юли ще започне с тържествена света литургия в храма „Свети Николай“ и поклонение на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. След това ще бъде открит празника на града като през целия ден са предвидени различни културни прояви – литературно-музикално утро, литературен салон, младежка дискусия за личността и идеите на Васил Левски и бъдещето на България в обединена Европа. Ще има и футболен турнир между отборите на Етър, Берое, Локомотив Пд и Левски-Карлово. Тържествата ще продължат с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски. Кулминацията е тържественият митинг-заря, на който се очаква да присъства президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ