В аптечната и търговската мрежа в Пловдив и областта не са открити сухи млека и адаптирани храни за кърмачета, произведени в Китай, съобщи на пресконференция директорът на РИОКОЗ – Пловдив д-р Александър Корольов.
Проверката на здравната инспекция е във връзка с информацията за разпространение на бебешки китайски млека с наличие на отровното вещество меламин. Подобни проверки се извършват във всички европейски държави след като в Китай починаха десетки бебета в резултат на консумация на мляко с меламин.
Инспекторите са засилили контрола в магазините и в търговските обекти, в които се предлагат китайски стоки. Ако се установи наличие на такива продукти, ще бъдат издадени заповеди за забрана на тяхната продажба, незабавно изтегляне от пазара и уведомяване на потребителите, закупили такъв продукт да върнат същия на фирмата разпространител, каза д-р Корольов. Първо се проверява произхода на продукта, фактическото състояние и се открие евентуалното наличие на вредната съставка, ще бъдат назначени допълнителни изследвания. Досега обаче от опасното сухо мляко не е открито на територията на Пловдивска област. /Димана Тодорова, БЛИЦ