Времето в събота ще бъде изключително опасно, предупреждават синоптиците. Жълт и оранжев код за силен вятър и обилни валежи е обявен за 26 септември за почти ццялата страна.

Единствената област на картата, в която времето ще е поносимо, е Видин. 
През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южния вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°. Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

В събота ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините южният вятър ще се проявява и като фьон и поривите му ще достигат 24-27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20°-22° в Югозападна България до 30°-32° на североизток.

През нощта срещу неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух и температурите ще се понижават. Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца.

Прогнозите на Meteo Balkans за първия почивен ден от уикенда също не са оптимистични. 

"Според последните прогнози, моделите продължават да чертаят повече дъжд над Централна и Източна България. Очакваните количества ще са между 20-40 л /кв.м над Западна България и около 60 л/кв.м могат да достигнат над Централна и Източна България.Ако тълкуваме моделите правилно, очакваме да се образува мощна шквалова линия, която да прекоси цялата страна. Валежите обикновено са проливни, но за кратко време. Температурите бързо ще се понижат, а вятърът ще се усили", посочват от Meteo Balkans.


 

Обновено !! Картите са за 26-ти септември .. Продължаваме да наблюдаваме регионалния модел на Meteoblue - NEMS4km ....

Публикувахте от Meteo Balkans в Петък, 25 септември 2020 г.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната