Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на собствения си сайт www.dromomania.bg.

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате как да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Няма по-искрена любов от любовта към шоколада. Може половинката да ти втръсне, да намразиш дори себе си. Но влюбиш ли се веднъж в него - то е до живот.

Споделям това чувство! И преди да посетя Страната на кафявото изкушение - Швейцария, бях теоретично подготвена: Ненапразно на латински зърната на какаовото дърво се наричат Theobroma cacao - храна на боговете.

Древните ацтеки и маи са ги използвали вместо пари. 5 зърна струвала кокошка, а за 100 можело да се купи сносен роб. Народите около Мексиканския залив придавали на шоколадовата напитка благотворни и мистични свойства, която пиели малцина избрани.

Кралят на ацтеките Монтесума поглъщал по 50 чаши на ден и най-вече преди да посети харема си. Имали си дори бог на какаовото дърво. Ацтеките наричали сместа от стрити зърна с подправки и вода чокоатъл - горчива вода. През 1492 г. Христофор Колумб отнася какаото в Европа, но едва хората на конкистадора Ернан Кортес “разконспирирали” божествената напитка.
А в Испания станала популярна подправена с ванилия, канела и тръстикова захар.В останалата част от Европа обаче не подозирали за еликсира. Британците дори потопили като ненужен пленен кораб с какаови зърна.

Шоколадът идва на мода като напитка на аристокрацията чрез съпругата на френския крал Людовик ХIII, Ана Австрийска, която имала и испанско потекло. Смятало се, че скъпоценната течност лекува треска, катар на стомаха и удължава живота.

В края на ХVIII век в Торино е създадена първата манифактурна работилница за твърд шоколад, подправен... с люта чушка. В Швейцария пък правят първата манифактура за масово производство. След като датчанинът Ван Хутен усъвършенства извличането на какаово масло от зърната, шоколадът е по-вкусен и достъпен.

В женевската фабрика за кестеняви изкушения “Щетлер” правят ръчно над 1000 тона годишно за 6-те си магазина. Петорно повече унищожават в Япония.

В Страната на изгряващото слънце бонбоните “Паветата на Женева” са синоним на шоколад, въпреки космическите си цени.Гъделът е, че има два вида павета: “измити от дъжд” с битер-глазура и “прашни” - наръсени с какаова пудра.

В малкото алпийско селце Клайнгурмел обаче ме очаква истинска кафява авантюра. Сладкарката Корнелия Цюгер организира семинари “Шоколад за душата и тялото”. Срещу 85 франка за 4 часа “семинаристът” прави саморъчно полезни за здравето бонбони. (Да, такова животно има!)

Накрая получаваш произведенията си в красиво опакована хартия с надпис “Бонбоните на...”, за да се фръцкаш пред приятели у дома. Разбира се, че получих такава кутия. И още по-ясно е, че се фуках.

Шоколад, който разгражда холестероловите плаки, бъка от витамини и е полезен за здравето, направих при Корнелия Цюгер в приземния етаж на къщата й. Вкусните й блокчета без нито грам захар и с 85% чиста какаова маса, потеглят към оздравително-релаксиращите хотели за богаташи в Гщаад, Биариц и Сен Мориц.

3 години Кони се учила да прави шоколад, 20 се бъхтила в сладкарската работилница на бившия си съпруг, а от няколко лета прави семинари за кафявото изкушение, душата и тялото.  “В шоколада също има мода. Харесваше се с йогурт, със сушени плодове, разказа Корнелия. - Сега наред са екзотичните ядки и суровите китайски череши, известни още като физалис.

Жълти, бъкани от витамини плодчета, които напомнят коктейлни домати с крилца от полуизсъхнали листа. Хващат се за тях и се потапят в кувертюр от битер шоколад. Подбират се само полезни и здравословни съставки. Вместо захар използвам акациев мед, тръстиков сироп. У нас плодчетата се продават под името физалис.

Лешниците, орехите и особено фъстъците са вредни. Бадемите в ограничени количества - не толкова.В замяна на това макадамовите орехи са пълни с витамин В и към тях няма алергия. Същото е с кедровите семки, те изобщо не съдържат холестерол”, добавя Кони.

Най-хубаво е какаото от Еквадор, Куба, Мексико и Венецуела. За да не изгуби витамините и аминокиселините си, трябва да е съхнало на слънце, а не в пещ. Печенето също е тънка работа.
Претеглям в ръката си огромните какаови шушулки, опитвам на зъба си (като парче злато) едрите семки и до насита “клъввам” от всички нюанси на полезния черен шоколад с какаова маса между 70 и 90 на сто. Колкото по-черен, толкова по-добър за сърцето!

Шоколадовият кувертюр къкри нежно на 23 градуса - оптималната температура за правене на пралини без шупли. Започва шокоприключението!

Благоговейно потапям първата си китайска череша в сместа, лъснала като потен гръб на мулатка. Форма, подобна на тази за лед, запълвам с широка шпатула и после я изливам. На дъното е останал гъст пласт черен шоколад, който трябва да се стегне. От найлонова фуния, с каквато бабите ни са украсявали тортите, изстисквам трюфел-паста, която плътно трябва да покрие формичките.Отгоре слагам нов плътен пласт черен шоколад и заглаждам с умерен успех. Тези бонбони се наричат “диаманти”, заради формата.

Част от купона е сам да комбинираш карамелизираните ядки и да решиш с какъв нюанс черен шоколад да ги обвиеш.

На сбогуване Кони поставя “творбите” ми в кутията с моето име - кой каквото си е направил, да си го яде! Ама друг път. Сега направо скърцам от шоколад. “Лекторката” предвидливо е приготвила по чаша шампанско и соленки с прошуто.

Магдалена ГИГОВА