На централния плаж в Созопол се изгражда пясъчна дига, която е почти готова. Тя е по цялото протежение на ивицата, висока е почти три метра и е съвсем близо до брега на морето.
 

Изграждането на защитни диги вече е практика на някои големи плажове. По този начин концесионерите защитават заведенията от зимните бури. Тук това се случва за първи път и хората се притесняват, че разкопаването на пясъка може да унищожи плажа, съобщава bTV.
 
По време на проверката от Басейнова дирекция багерът изненадващо спря работа 20 метра преди края на ивицата, а по-късно напусна плажа.
 
Местните хора са подготвили подписка срещу разкопаването на плажа. Според тях морето няма да причини щети на заведенията. Те твърдят още, че дигата е опасна, защото може например дете се покатери по нея и падне, ще се удави и няма как да бъде спасено. А дигата спира и достъпа до самия плаж.
 
Срещу изграждането на дигата се обяви и ръководството на общината. Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол заяви, че общината не отдава плажа на концесия и не е собственик, но е разпоредена проверка.
 
По думите му от Басейнова дирекция са констатирали нарушения, защото пясъкът се изгребва от прибоя.
 
Представител на концесионера заяви, че тревогите на хората не са основателни. „Това се прави тук за първа година и затова хората са притеснени. Пясъкът ще бъде на същото място догодина“, каза Илиян Иванов.