Най-ценното от научна гледна точка праисторическо археологическо находище на територията на Европа се намира в селището Бубан край Ниш, където са открити предмети от 4 000 години преди новата ера. Това заяви вчера докторът по археология Милорад Стоич от Института по археология в Белград, пише сръбският вестник “Блиц”.
Стоич съобщи сензационната новина, че в района около Бубан са се заселили първите хора, дошли на Балканите, които са били част от индоевропейските народи, тоест на това място е създадена първата цивилизация в Европа. “Много важно е откритието, че първите народи в Европа са се заселили тук и са продължили да живеят на тази територия. Те са нашите далечни предци. Занимавали са се с преработка на метал по същото време, когато това са правели в Месопотамия и когато са били създадени първите държави в Близкия изток”, казва Стоич. “Такова ценно и запазено находище няма никъде другаде в Европа, защото разкрихме 17 пласта, които показват, че също толкова общности са живели тук. Разкопките са само на 3,5 метра дълбочина, което е впечатляващо”, казва още той. 
Да се чуди човек господин Стоич като специалист не е ли чувал за Варненския халколитен некропол. Припомняме, че Варненският некропол е открит през 1972 г. Откритията във варненския некропол промениха схващанията за родината на цивилизацията. Варненският некропол и находките в него дават основание да се приеме, че в района на Варненските езера е възникнала първата европейска цивилизация – най-древната в света, зародила се векове преди другите древни цивилизации на Земята – египетската, шумерската и др. Откритията в него предхождат тези от Египет и Близкия изток и е невъзможно да се направи и съпоставка с тях. Оттук на запад са проникнали металургията на медта и златото. Възрастта на некропола се преценява на повече от 6000 години, съответно Варненският некропол е датиран във втората половина на V хилядолетие пр.н.е. /БЛИЦ