Най-евтините сезонни плодове в страната се продават на пазара в Благоевград. Търговците на череши там приемат за легенди, това че килограм от ранния пролетен плод може да се продава на цени от петдесет лева. Там килограм череши почти на всяка сергия се продава за 5 лева.
Вече идват клиенти и от съседни градове, предаде БНТ.

Повечето от търговците на пазара в Благоевград казаха, че сами отглеждат черешите, много от тях в близките до областния център села, други производители бяха дошли от Петричкия район. Оказва се, че в резултат на падналата пролетна слана и те са претърпели големи загуби, но предпочитат по-ниските цени, за да могат да продадат по-лесно и по-голяма част черешовата реколта.

„Това си е наше производство кой колко иска, толкова може да си ги дава, къде прекупуват го дават по-скъпо“, каза Виолета Иванова.

Иво Миленков предлага най-скъпите череши на пазара в Благоевград – 8 лева за килограм, но според него били с по-добро качество.

„На тази цена се купуват от тези, които разбират, тези които искат да кажат, че са яли череши, купуват и по-евтини“, казва Миленков.

Заради доброто качество и достъпните цени на плодовете и зеленчуците, на пазара в Благоевград имаше и хора, дошли от други градове да пазаруват.

“Аз чак от Перник идвам, щото ми харесва този пазар“, каза Антон Константинов.

Ягодите, които също много се търсят от хората през пролетта, се продаваха на пазара в Благоевград също на достъпна цена -4-5 лева за килограм.