Опитът за подновяване на социалния диалог се провали. Работодателските организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Аргументът им е, че не е спазено изискването заседанието да се обявява пет дни предварително, съобщава БНР.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев поясни: „Ние не смятаме, че това заседание е свикано по правилата и смятаме, че решенията, които то ще вземе, не могат да бъдат легални. Най-вероятно работодателските организации ще обжалват решенията на този тристранен съвет, ако той се проведе”.
 

Вицепремиерът Томислав Дончев оправда действията на държавата с несигурната политическа обстановка: „В последните три или четири седмици ние сме в некомфортната ситуация да не знаем точно кога ще ни приключи мандатът”.
 
От КНСБ и "Подкрепа" упрекнаха работодателите в популизъм. Президентите Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха: „И от двете страни сме наясно. Питали сме си хората какво искат, какво знаят и заявяваме позиции, които сме ги заявили през декември. Повече от ясно е за какво става дума. Миналата година, за да не се вдигне минималната работна заплата, се проведе бойкот на преговорите по минималните прагове и въобще всички видове маневри, които можеха да бъдат направени, са направени. Днес гледаме последния опит за маневриране в тази посока”.