Кога човек, заразен с COVID-19, може да зарази другите? Този въпрос занимава мнозина от началото на пандемията. Последното проучване на швейцарски учени показа: много по-рано от очакваното!

„Нашите анализи показват, че заразените хора могат да разпространят вируса 5 или 6 дни преди появата на симптомите“, казва Питър Ашкрофт от Швейцарския федерален технологичен институт (ETH) в Цюрих пред NZZ am Sonntag и добавя:


„Ако искате да ограничите до 90% от случаите на предсимптомно предаване, ще трябва да проследите кръга от контакти най-малко през последните четири дни."

Досега се смяташе, че заразяване се проявява 48 часа преди началото на болестта. Това предположение се основава на резултатите от проучване, проведено през март от учени от Хонконгския университет.

Според германския вирусолог д-р Мартин Щермер, ако бъде потвърдено, че ставаме заразни много по-рано, в този случай ще е необходимо да се преразгледа съществуващата форма на мониторинг на контактите. 

Досега Институтът на Робърт Кох (RKI) препоръчва на пациентите с диагноза коронавирусна инфекция да направят списък на хората, с които са разговаряли, като се започне два дни преди появата на симптомите.

„Но ако приемем, че заразените хора са заразни от 5-6 дни, тогава по отношение на времето ще е необходимо постоянно да напредваме. 

Това ще затрудни не само проследяването на контактите, но и съдържанието на пандемията като цяло“, каза вирусологът.