Фантастичният по замисъл кримски проект вече придобива съвсем реални характеристики. Първата идея бе оповестена от новия кмет на Ялта Иван Имгрунт, пише "Труд".


Този русокос и роден в Кубан мъж много прилича на първите американски колониалисти. Липсва му само каубойската шапка-стетсън и уинчестъра и можеше да се снима в уестърн.

Първо, Иван Имгрунт публикува видеообращебние към Доналд Тръмп в Youtube с предложение за възстанови американските паметници в Ялта, така мразени от участниците в настоящите протести.

След това той потвърди на живо по радио „Кримски спътник“, че наистина е готов да вземе скулптурите, които са ненавиждани зад Океана. „С подобни действия ние потвърждаваме, че не изоставяме приятелите си.

ябва да почитаме паметта на онези, които се отнасяха с уважение към Русия. Обръщам се към президента Тръмп като човек, от когото зависи окончателното вземане на решение.

Научихме, че те искат да хвърлят в океана паметника на основателя на руските селища в Аляска Александър Баранов и да разрушат паметниците на онези американски президенти, които са били приятели на Русия и са се отнасяли любезно към нашата страна“, заяви Имгрунт.

Според него тези паметници могат да бъдат издигнати близо до кримския бюст на Франклин Рузвелт. Както знаете, през зимата на 1945 г. 32-ият президент на САЩ и неговите съюзници в антихитлеристката коалиция, участват в Ялтенската конференция на страните-победителки, и там се поставиха основите на следвоенния световен ред.

Бюстът на Рузвелт е монтиран на улицата, която носи неговото име. Това е една от първите улици на известния курорт, където император Николай I подписва указа за предоставяне на Ялта на статут на град.

Друг групов паметник на „Големите трима“ - Чърчил, Рузвелт и Сталин, създаден от Зураб Церетели, стои пред императорския дворец Ливадия.

Всъщност, улица „Франклин Рузвелт“. в Ялта е малка и тясна. Дори паркирането тук е проблем, особено ако се подредят в една линия много солидни паметници. А е напълно ясно, че администрацията на САЩ ще се откаже да прехвърли собственото си културно наследство в „анексирания“ Крим, колкото и гняв да предизвикат настоящите погроми.

Официалната американска страна демонстративно игнорира опитите на основателя на Фондация „Арт Рус“, руският бизнесмен Андрей Филатов, който предложи да изкупи скулптурата на Александър Баранов в Аляска, както и паметника на президента Теодор Рузвелт в Ню Йорк.

Архитектите увековечиха Рузвелт-старши седящ на кон и придружен от двете страни от индианец и афроамериканец. „Статуята ясно изобразява чернокожото и коренното население като подчинени и расово по-низши.

Демонтажът е правилното решение в точното време“, заяви кметът Бил де Блазио след многодневни антирасистки митинги. Администрацията на „Голямата ябълка“ обаче отказа изобщо да продава своя Теодор на руснаците.

В тази ситуация къде по-реална се оказа идеята на Олег Зубков, собственик на известния ялтенски зоопарк „Приказка“ и на единствения сафари парк за лъвове „Тайган“ в Русия.

Креативният и в същото време скандален бизнесмен на републиката - Зубков, винаги се е отличавал със своите решения. Назад в неопределените времена, той имаше много проблеми с ветеринарните и данъчните власти и строителния контрол, но той подари на тогавашния премиер на Украйна Юлия Тимошенко бял тигър с името „Юлия“.

Звярът стана основния пиар символ на блока на Юлия Тимошенко, но скоро самият Зубков напусна тази политическа сила.

Активно подкрепяйки Кримската пролет, той почти веднага започна да влиза в конфликт с руската администрация. Резултатът беше десетки административни и наказателни дела, 2 месеца в следствения арест и последна глоба от 400 000 рубли.

Но независимо от това неговият парк за лъвове „Тайган“ и зоопаркът „Приказка“ възобновиха своята работа.

Самият Зубков е убеден, че точно това туристическо съоръжение в покрайнините на Ялта, в планините зад магистралата „Южнобережная“ е оптималното място за т. нар. „Американски скулптурен вернисаж“.

И никой няма да иска или да купува нещо от САЩ. Всички паметници, които бяха съборени след настоящите бунтове, грабежи и жестоки сблъсъци, ще бъдат отлети от бетон по съвременни производствени методи.

Скулптурите ще бъдат създадени с помощта на 3D модел. В интернет има достатъчно техни холограми и снимки. Обектите ще се сканират с точност до 0,1 мм и висока степен на детайлност.

3D моделът позволява перфектно качество още на етапа на прототипите. Копията ще се възпроизвеждат с помощта на най-новите материали и технологии - направата на мастер модела ще става с помощта на 3D фреза, възможно най-близо до оригинала и отливане от високоякостен бетон, подсилен с фибри върху метален скелет.

След това продуктът ще получи нужния цвят на мрамор, бронз или мед.

Вече се водят преговори с две иновативни компании близо до Москва, които отдавна са овладели подобни технологии и са готови да реализират уникалния кримски проект.

Естествено, паметниците ще бъдат отливани без мащабиране, или както се казва, в пълен ръст. Една от първите поръчки е естествено копие на паметника на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, който беше съборен от Black Lives Matter в Портланд, Орегон.

Джордж Вашингтон е един от основателите на тази страна. След това трябва да се направи скулптурната композиция на Теодор Рузвелт, демонтирана в Ню Йорк.

Следващи в списъка са руснакът Баранов от аляската столица Ситка и конната статуя на най-талантливия военен водач на Конфедерацията генерал Томас Джаксън от Ричмънд.

Интерес представляват две скулптури в чест на първите заселници, пристигнали от Англия, унищожени от протестиращите в кампуса на Университета в Орегон, както и паметниците, изхвърлени в Сан Франциско на изключителния командир от Севера, бъдещия президент Юлисис Грант, католическия мисионер, „Бащата на Калифорния“ Хуниперо Сера и автора на текста на химна на САЩ „Знамето посипано със звезди“ Франсис Скот.

Акцентът на колекцията в Ялта ще бъде още един паметник на конфедеративната артилерийска част по време на Гражданската война, която стоеше в щата Вирджиния.

Посетителите на зоопарка „Приказка“ ще има какво да видят. Много по-трудно е с Колумб. Екипът на Зубков ще обяви конкурс коя от демонтираните статуи да избере.

Статуи на Христофор Колумб една след друга бяха свалени от техните пиедестали в Чикаго, Ричмънд, Камдън, Ню Джърси и Балтимор, където тълпа от активисти нахлу в района на „Малка Италия“ и хвърли откривателя на Америка във водите на залива.

Но още един мемориал трябва да бъде направен в намален вид. Това е един от най-големите американски паметници - Националният мемориал на основателите, изграден в планината Ръшмор в Южна Дакота.

19-метровите гранитни силуети на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн спират дъха, но индианските активисти от племето сиу изискват и тяхното демонтиране.

Ако идва края на този мемориал, най-вероятно руската „планина Ръшмор“ ще се появи в района на Белогорск в Крим, в обширната територия на парка за лъвове „Тайган“.