Вадят черната кутия от катастрофиралия на база „Безмер“ щурмови бомбардировач СУ – 25, съобщи за „Труд“ ръководителят на Военната окръжна прокуратура – Сливен полк. Христо Тинев.

При падането самолетът е напълно разрушен, избухнал е и пожар. Но опашката му, където се съхранява черната кутия, не е била сериозно засегната. На 29 септември рано сутринта екип на военното обвинение е заминал за „Безмер“, за ваденето на кутията. Очаква се от нея да бъдат получени данни, които да осветлят какво се е случило по време на тренировъчния полет.

Полк. Тинев информира, че успелият да катапултира пилот Пейо Дончев /49 г. /  ще бъде разпитан при първа възможност, ако лекарите позволят. Очаква се това да стане днес. Той е старши офицер от ВВС, с изключително голям опит и над 750 летателни часа. За него се грижат лекарите от ВМА, където бе транспортиран веднага след инцидента с осигурен от МО самолет „Спартан“.

За щастие, при катапултирането не е получил видими наранявания, няма и фрактури, уточниха от Военната прокуратура. Във ВМА се извършват всички необходими изследвания и се полагат денонощни грижи за установяване на цялостното му здравословно състояние.

Инцидентът стана около 14 часа на 28 септември, съобщиха от  Министерството на отбраната. По неясни засега причини самолетът СУ – 25 се е разбил при заход за приземяване в авиобазата край Ямбол. В района е катапултирал и пилотът.

На място пристигнаха служебният военен министър Димитър Стоянов, представители на Военната апелативна прокуратура, ръководителят на военното обвинение в Сливен полк. Христо Тинев, екипи на Военна полиция.  Разпитите на свидетели са започнали веднага по образуваното досъдебно производство. Полк.Тинев съобщи, че е иззета документация. Неотложните седствено-процесуални действия продължават.  

Разбилият се самолет СУ – 25 е един от осемте, които бяха предоставени за ремонт през 2018 г. в Беларус. Машините бяха върнати едва през миналата година. След инцидента в сряда, всички самолети СУ – 25 в авиобаза „Безмер“ са  заземени и няма да летят, докато не се изяснят причините за  него, обяви на брифинг служебният военен министър. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!