Кaтo дрeбeн дeтaйл oт хибриднa вoйнa бих oпрeдeлил думитe нa гoвoритeля нa руcкoтo рaзузнaвaнe Ceргeй Ивaнoв. Това заяви лидерът на НФСБ Вaлeри Cимeoнoв по повод oтпрaвeнитe oт руcкa cтрaнa oбвинeния, чe рaзпрocтрaнявa нeвярнa инфoрмaция, съобщава БГНЕС.

Пo-рaнo днec oт Мocквa oбявихa, чe нe ca иcкaли ocвoбoждaвaнeтo нa Вacил Бoжкoв.

"Да поразлисти сайтовете, да види телевизиите и тогава ще разбере откъде Валери Симеонов знае за разговорите между Наришкин и шейха на Дубай, че са били свързани с освобождаването на Васил Божков”, посочи той и уточни, че информацията е била излъчена в ефира на държавната ни телевизия, български и арабски сайтове.

Зам.-председателят на Народното събрание каза, че не вижда никакъв повод за упрек към думите му и обясни, че той се е информира по случая само от наши медии.

“Второ, кое гарантира, че представителят на външното им разузнаване говори истината. В близките дни тази тема ще покаже дали ще има развитие”, заяви Симеонов.

Попитан дали го обиждат отправените по негов адрес остри критики, той каза, че сме свикнали на арогантния тон и поведение на всички представители на Русия в България по отношение на хора, които не споделят техните имперски интереси и разбирания.

“Такова беше изказването и на Путин, ако си спомняте, за Кирил и Методий навремето – погрешно и без да последват извинения.

Такова беше изказването на т. нар. патриарх Кирил. Това е разследванията за контрабанда Гундяев, който сега е патриарх на Русия. Той идваше да удря по масата и да казва на кого трябва да се отдава почит на 3-ти март и на кого не трябва. Просто такова им е поведението.

Мисля, че това е част от глобалната действителност, с която поне аз съм свикнал”, поясни Симеонов призова хората да погледнат с какви хора си имаме работа.

На въпрос дали ще излезе с официална позиция, той каза, че няма да “влиза в диалог с руските ченгета, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на обществото”.

По-рано днес информационните агенции съобщиха, че директорът на Службата за външно разузнаване /СВР/ Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на своята среща с министър-председателя на Обединените арабски емирства. Визитата на Наришкин се състоя на 11-12 февруари.

Извънредно в БЛИЦ! Официално - Божков е търсил съдействие от руснаци! 

„Директорът на СВР наистина проведе много плодотворни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът засегна изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов.

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов.

„Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, отбеляза Иванов.