Река Дунав е изключителен световен феномен, местните хора са невероятно колоритни, историята на региона е свързана с историята на България, но и на Европа. Около Дунав всичко е в различни мащаби - там 50 години са кратък период, измерението за време е съвсем различно от динамиката на урбанизиращите се градове. 

Водите на Дунава текат спокойно, унасят в безкрайно движение срещу днешния забързан ход на времето, което се вижда у хората и движението наоколо. Населените места покрай реката са изключително атрактивен материал за изследване, за работа, задължително място за посещение и за много срещи. 

Калина Михайлова е на 66 години, от село Шуменци, Тутраканско

Някога била учителка по български език и литература в родното си село, където живее и сега. Тя разказва: 

- Никулден е третият пореден празник след Св. Варвара и Св. Сава. Затова за него казват: Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава. За празника се избира шаран, около 1-2, задължително с люспи. При почистването му стопанката се старае да не падне люспичка на земята, защото е на нямане. Прибират люспите и след като изсъхнат, тя завързва на всяка червен конец и раздава на членовете на семейството да ги носят в портмоне против уроки и за берекет. На малките бебета се пришива люспа от шарана на шапчицата също против уроки. 

Шаранът в нашето семейство се приготвяше цял, изпечен на фурна, а като подложка в тавата баба слагаше смесени ориз и булгур

Питката задължително е постна. Дядо, като най-възрастния мъж в дома ни, вдигаше питата високо над главите ни, за да са високи и класовете по нивята. След това разчупваше и раздаваше по парче на всеки, а едно парче вдигаше на тавана да пази дома от мишки. Костите от никулденския шаран най-често се изгарят или заравят в градината надълбоко. На трапезата има също така постни зелеви сарми, боб, царевица, жито и ошав.

Празнично е по Никулден на брега на реката, по поречието на целия Дунав. Риболовът от векове е бил основен поминък на населението, затова се тачи много от всички. 

В деня на Никулден на брега са дошли жените, облечени в традиционни местни носии. Те спират на определено място, подреждат прибори, посуда, храна, цветя, сушена риба (на цъкалка) и всички характерни елементи, които включва изпълнението на символичния Никулденски ритуал. На брега на Дунава още се струпват много хора, там се наблюдава обрядът: ситото пресява брашното в ръцете на определена жена. И се случва нещо характерно и интересно. 

Възрастна жена символично омесва хляба, коленичи с гръб към Дунава и започва да меси тестото, а отзад тъпанът бие в определен ритъм

Останалите жени започват да танцуват в кръг. Присъстват и музиканти, танцуващи жени и Дунава. Ръцете, които месят хляба, ритуалният танц, тъпанът, Дунава - всичко това е включено в ритуал и благословия за здраве и богат улов, и благодарност към реката. Много специален момент! После всички се събират на угощение с храни предимно с рибена чорба и други рибени ястия и всенародното веселие продължава с хора и танци до късно. Свят празник е Никулден по поречието на Дунава!

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук