Апелативният съд във Варна потвърди 15 годишната присъда на Тошко Илиев от Добрич за убийството на жена му Марияна. През юни тази година Добричкият окръжен съд призна вината на 46 годишния мъж затова, че на 1 февруари преди 13 години умишлено, по особено мъчителен начин убил съпругата си и заровил тялото й в землището на с.Стефаново. Освен присъдата, втората съдебна инстанция потвърди и обещетението в размер на 25 000 лв на майката на убитата жена за причинените неимуществени вреди.
Този съдебен казус стана известен след октомври миналата година, когато служител от I РПУ в Добрич снемал обяснения от Тошко по повод на извършена кражба. По време на този разговор Илиев признал и за извършеното от него убийство на майката на двете му дъщери. Драмата се разиграла на 1 февруари 1995 година, когато Тошко и Мариана оставили двете си деца при родителите на Тошко в с.Стефаново и пътували към Добрич. Скарали се и това разгневило Илиев, който започнал да удря Марияна по главата и тялото. Спрял се едва когато жената не давала признаци на живот. Заровил тялото й в изкопан трап зад чешма на разклона за с. Одърци по пътя Добрич – Албена, като преди това увил около врата й капроново въже. След като 12 години по-късно тялото било изровено съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта на Мариана Илиева била причинена от задушаване с примка на шията.
Според въззивната апелативна инстанция Добричкият окръжен съд е анализирал всички факти и доказателства, свързани с престъплението. Като отегчаващи вината обстоятелства съдът е отчел не само високата степен на обществена опасност на деянието, но и факта, че години наред Тошко е заблуждавал двете си деца, че майка им ги е изоставила и е изчезнала безследно. Според съда, този фарс с „изчезването” на Мариана е истинска проява на цинизъм и затова 15 годишната присъда, която трябва да бъде изтърпяна при строг режим е справедлива.
Решението на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвано пред ВКС. /БЛИЦ