Апелативния специализиран наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров. Това сочи справка на сайта на съда.

Решението ще вземе 4-ти Въззивен състав на съда, в зала № 4 на съда. Заседанието е насрочено за 10.00 часа. Вчера прокуратурата допълни обвиненията срещу тримата, а адвокатите на кметицата на района Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха в Националното следствие, за да се запознаят с прецизираните обвинения на своите клиенти. В новите обвинения, по думите на адвоката на Иванчева, са конкретизирани исканите от нея суми - първоначално 250 000 евро, след това 500 000 евро, датите и местата, на които се е срещала с Дюлгеров.

Адвокат Марковски заяви, че вече е поискал записи от видеокамерите от посочените места. Призна, че срещи между двамата все пак е имало, но за да уточняват служебни въпроси. Нови доказателства не са били представени, обяви адвокатът на Петко Дюлгеров Марияна Тодорова. Тя е отказа да подпише новите обвинения, защото има възражения срещу срока на призоваване. Междувременно от Столичния общински съвет днес ще гласува назначаването на сегашния зам.-кмет на район "Младост" Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет, след като двамата заместник кметове на район "Младост" Румен Русев и Владимир Клисуров изпратиха декларация до Столична община, в която пише че Клисуров си прави самоотвод като посочен от Иванчева да заеме временно длъжността кмет, и на негово място да бъде избран Русев.

На 20 април 2018 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на Прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинения в подкуп кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Така Иванчева остава в ареста за постоянно. Същата мярка съдът постанови и спрямо Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За деянието, в което е обвинена тя, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 30 години. Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й.

От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС- та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!