Удоволствие да се работи с хора като ген. Мутафчийски. Щабът продължава работа. Премиерът добре го каза - тези хора в Щаба са част от правителството. Това заяви пред "Тази неделя" по bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

“Трябва да се предложи институционална помощ на семействата и близките на починалите от COVID-19 медици. Тя ще е свързана с възможностите на нормативната уредба“, каза още министърът. 

БЛИЦ припомня, че коронавирусът у нас взе две жертви медицински лица. Вчера почина 43-годишна лекарка, а днес заразен медик от Центъра за спешна медицинска помощ. 

“Ще въведем още противоепидемични мерки в болниците, свързани с профилактика, сигурно предпазно облекло, хигиена, за да предпазим медиците от коронавируса“, каза той

“Имахме дефицит на предпазни облекла и материали единствено в началото на март месец“, добави Ананиев.


“Ще се съберем в Министерски съвет и ще обсъждаме след малко всички мерки, които могат да се предприемат в близките дни и седмици“.

“Една от следващите мерки ще бъде и падане на КПП-тата, но може би няма да е точно сега, но няма и да е толкова далеч, ще обсъдим на Министерски съвет всички мерки. Ще има последователност в отпускането на мерките. Има предвидимост“, добави Ананиев.

От днес влезе в сила една от големите разхлабващи мерки, приложени от министъра - парковете и градините отново са свободна зона за достъп, а по-рано пък бе премахнато и задължителното носене на маски, с изключение на посещенията в обществени сгради.

За исканата му оставка Ананиев посочи, че всеки може да му я иска. Има ясни принципи, по които се разпределят допълнителните пари за медиците на първа линия.

Бунт назря сред медиците заради обещаните от кабинета 1000 лева бонус към заплатите им. Списъците кой да получи тези пари са изготвени от ръководствата на болниците, стана ясно от думите на здравния министър. През април повече медици ще получат бонуси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!