Поне 9 000 лева трябва да имате в партидата си в универсален пенсионен фонд, за да може да ви бъде изчислена пожизнена пенсия над 45 лева. Толкова ще бъде нейният минимален размер за догодина, когато започва отпускането на първите плащания от т.нар. втори стълб.

Това сочат данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предоставени специално за "Телеграф".

Първите жени, които ще получат т. нар. втора пенсия от частен фонд, която ще допълва плащането от НОИ, ще навършат възрастта за пенсиониране и ще излязат в заслужен отдих през 2021 и 2022 година.

Около 20 % от тях ще отговарят на условията за пожизнена пенсия, сочат данните на асоциацията.

В универсален пенсионен фонд (УФП) се осигуряват лицата, родени след 31 декември 1959 г. Размерът на вноската е 5 % от осигурителния доход.

Съгласно промени в Кодекса за социално осигуряване, изготвен от социалното министерство, минималният размер на пожизнената пенсия от УФП е 15 % от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване.

От януари следващата година тази минимална пенсия става 300 лева. Така пожизнената пенсия от частен фонд трябва да е минимум 45 лева месечно.