България се нарежда на челните места по търсене на хомеопатични продукти в Европейския съюз (ЕС), сочи изследване на Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти.

Ние сме трети сред петте държави, в които има най-голямо търсене на подобни продукти.

хомеопатия, графики
Снимки: bTV

Страната ни обаче се подрежда на първо място по ръст на индустрията с хомеопатични продукти. Интересен е фактът, че в челната петица са  държави от бившия Източен блок плюс Ирландия.

хомеопатия, графики

В световен мащаб приходите от търговията с хомеопатични продукти са впечатляващи – 1 млрд. евро в ЕС и 3 млрд. долара в САЩ за 2015 г.

хомеопатия, графики

Междувременно Научният консултативен съвет на европейските академии излезе с тревожен доклад за ефекта и риска от използването на хомеопатия.

„Промотирането и употребата на хомеопатични продукти крие съществени рискове. От една страна може да доведе до закъснение в  търсенето на лекарска помощ и дори по-лошо, възпиране от лекарска помощ”, е изводът на учените. Също, че „научните твърдения за хомеопатията са неправдоподобни и несъвместими с установени понятия от химията и физика. По-специално, хипотезата за паметта на водата”.

„В хомеопатията няма нищо. И това е начин да се лекува нещо като се дава нещо под формата на нищо”, смята педиатърът д-р Атанас Мангъров.

Белите дражета лекуват ефектите от агресивните лекарства, убедени са обаче лекарите-хомеопати. „Аз бих казал, че понякога закъснението в търсенето на хомеопатична помощ води до това, че вместо човека да се излекува по-рано, се излекува по-късно”, смята д-р Петър Найденов.

Хомеопатия трябва да се ползва внимателно и навреме, предимно в началото на заболяването, съветват лекари.