Важна информация за пенсионерите, които получават инвалидни добавки. От следващата година парите, които ще се изплащат, ще са с нов размер. Средствата обаче ще дойдат с месец закъснение.

340 000 пенсионери, които взимат социално-инвалидна пенсия, вече няма да я получават от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане. Затова хората ще трябва да почакат до февруари, за да си вземат парите за януари.

"Пенсиите се плащат авансово, а социалните помощи се изплащат след изтичане на месеца, който е изминал. Това неудобство ще бъде за един месец", каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Хиляди пенсионери обаче ще трябва тепърва да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане, защото досега те не са получавали добавки от тях и имената им ги няма в списъците.

"Правим организация, ще информираме "Български пощи", чрез които се изплащат пенсиите. Осигурили сме и формуляри, така че максимално да улесним хората при преминаването им и изплащането от едната към другата система", добави Петков.

Заявления в Агенцията за социално подпомагане ще трябва да подадат и още 100 000 българи с увреждания. Тези с инвалидност между 50 и 71% до момента не са имали право на финансово подпомагане. Сега сумата, която ше получават, ще бъде между 24.36 лв. и 198.36 лв. в зависимост от линията на бедност и процента инвалидност.