Новите противоепидемични мерки, които преди ден анонсира кмета на София Йорданка Фандъкова, ще важат до 30 ноември. Това става ясно от заповедта на Столичното РЗИ, която трябва да послужи за основа за заповедта и на градоначалника.

Така от днес започва да важи ограничението за непълнолетните лица, които ще могат да посещават молове само с придружител. За такъв според заповедта се счита - родител, настойник, лице полагащо грижи за детето, както и пълнолетно дееспособно лице.

Това на практика означава, че децата или тийнейджърите ще могат да посещават мола с по-голям брат, сестра, роднина - баба или дядо, а по-малките - с бавачката например.

От неделя пък започва да важат т.нар. "зелени коридор" за възрастните над 65 години в хранителните магазини. Часовият диапазон , в който се препоръчва на възрастните да посещават магазините, е от 8.00 до 10.00 часа.

"Заповедта да се съобщи на кмета на Столична община и на министъра на вътрешните работи, които да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки, както и на Министески съвет за публикуване в портала coronavirus.bg", пише още в заповедта.

Какво точно пише в нея, четете ТУК.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Заповед_зелен_коридор by Blitz bg on Scribd