Колбасите никога не са били известни като най-здравословната храна. Но какво ги прави толкова опасни? Нещата, които причиняват цялата суматоха, са химикали, наречени нитрити и нитрати, които веднъж попаднали в тялото могат да се превърнат в причиняващи рак съединения. Те се срещат предимно в червеното месо, но също така често се добавят по време на преработката на месото с консерванти.

1. Има истории за ужасни неща, които се слагат в наденицата.

Но дали ще се измъкнете от неприятностите, ако купувате колбаси с високо съдържание на месо?

Както отбелязва Cancer Research: „В този случай не става въпрос за висококачествено или нискокачествено месо, а за самото месо и това, което е добавено – знаем, че твърде много сол е свързано с повишен риск от рак на стомаха например. "

2. Рекламен трик

Въпреки че високото съдържание на месо често е индикатор за по-качествен колбас (търсете колбаси, които са поне 70% месо), това също означава, че ще има по-малко други съставки, които могат да намалят съдържанието на мазнини в месото, напр. като зърнени храни или плодовете и зеленчуците, които често се добавят към съвременните колбаси за вкус (като праз или чушка).

Има много неща, които можете да направите, за да ограничите риска от рак, но за съжаление купуването на скъпи колбаси не е едно от тях. Вместо това намалете консумацията им.

3. Има ли нещо, което може да търсите на етикета, което да ви доведе до здравословен колбас?

Изберете за начало пресни колбаси и проверете списъка със съставки: колкото по-малко, толкова по-добре. По отношение на общото здравословно състояние, потърсете колбаси с относително ниско съдържание на наситени мазнини и сол – или, още по-добре, колбаси от домашни птици.

4. Какво ще стане, ако ги запечете на скара и пробиете купища дупки в тях, за да изтече мазнината?

Получената наденица със сигурност ще бъде по-добра за вашето сърдечно-съдово здраве – NHS препоръчва печене на скара, вместо пържене на колбаси – но това ще има малък ефект върху техните канцерогенни свойства.

5. Смъртоносни ли са и луксозните континентални сушени меса като пармска шунка, серано или брезаола?

Изглеждат толкова добре! Те са постни, да – но също така са и червено месо, а именно тук е проблемът.

Солите, използвани в процеса на втвърдяване (натриев нитрат и натриев нитрит), не помагат в случая – те имат мощна антибактериална функция, която предотвратява развитието на вредни микроби, като токсина на ботулизма, върху месото, докато зрее, но те също са свързани с повишен риск от рак. 6. Ако химикалите са проблемът, то тогава опасна ли е рибата?

Cancer Research UK казва, че в момента няма убедителни доказателства, които да показват, че яденето на риба или пиле, пушено или непушено, увеличава риска от рак.

Ако ядете много червено или преработено месо, обаче, има някои доказателства, че ако вместо това ядете други неща, като риба, домашни птици, боб и леща, може да бъде от полза.