Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов обясни, че почти цялата импортна суровина се използва основно за производството на колбаси, а българското месо - за директна консумация, предадоха Монитор

„Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества“, каза той и допълни, че това са основно страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция. Най-много внасяме, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия.

А у нас кога?! Сърбия замрази цените на основните храни!

Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от АЧС, а защото не могат са покрият нуждите на страната от месо от собствено производство. Българското месо на нашия пазар задоволява около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%.

Единствено почти не внасяме пилешко

У нас вече се отглеждат хубави породи месодайни говеда, но и то отива основно за прясна консумация през транжорните и ресторантите“, пояснява Урджанов. По думите му това е много скъпа суровина и много трудно достига за производство на колбаси у нас.

Според председателя на АМБ основният проблем на сектора в момента са високите цени на тока и горивата. Той припомни искането на бранша да се въведе единна ставка от 9% ДДС за всички храни, като по този начин ще се гарантира да няма срив в потреблението и ще се подпомогнат производителите.