Учените смятат, че сред серийните убийци има малко хора, които могат да бъдат наречени психопати. Но всички ние, в една или друга степен, имаме психопатични особености, пише авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet.

Да започнем с това, че психопатията не е психиатрична диагноза – полезно е да го знаем.  Въпреки факта, че мнозина смятат този термин за остарял, той се използва в съдебната практика.
 

В затворените наказателни заведения приблизително 15-20 престъпници отговарят на достатъчен брой критерии, за да бъдат наречени психопати.

За това пишат в книгата си "Психопат: реалността зад митовете" съдебният психиатър Мариан Кристиансон и докторът на медицинските науки Каролина Сьорман. И двамата провеждат научна работа в Катедрата по клинична неврология на Каролинския институт в Стокхолм.
 
Около 1% от всички мъже в света могат да бъдат класифицирани като психопати. Жените с психопатични черти са проучени много малко, така че вероятно не можете да кажете нещо за тях.
 
Типични черти на психопата
 
1. Намален контрол на импулсивността
 
2. Повърхностни емоции и неспособност да мислят за последствията от поведението си
 
3. Голяма дързост и невероятна устойчивост на стрес
 
Така концепцията е описана в най-модерния триархичен теоретичен модел на психопатия, който е разработен от американския професор Кристофър Патрик. Идеята му е, че новите изследвания на психопатията в рамките на невробиологията трябва да се основават на три специфични области.
 
По-старият модел, който най-често се използва през последните десетилетия и който все още се използва като стандарт в съдебната практика в Швеция, както и в Северна Америка, е така нареченият 20-точков въпросник PCL-R (контролен списък на Хейр).

С негова помощ се определя степента на психопатичност на престъпните групировки.
 
При използване на контролния списък на Хейр, който включва критерии за определяне на психопатия, на човек се приписва една точка за свойствата, присъщи на неговата личност в една или друга степен, и две точки за тези, които са напълно присъщи.

Можете да получите максимум 40 точки.

В различни страни, за да се характеризира човек като психопат, са достатъчни различен брой точки.
 
Има много спорове около този списък, особено в Съединените щати, тъй като той се счита за остарял, въпреки че мнозина все още го използват в съдебната система.
 
Двадесет критерия на психопатията на Робърт Хейр
 
1. Разговорчивост / повърхностен чар
 
2. Завишена самооценка / високопарност
 
3. Необходимостта от постоянно вълнение, напрежение / склонност към скука
 
4. Патологична лъжливост
 
5. Коварство / склонност към манипулиране
 
6. Неспособност за изпитване на вина и срам
 
7. Повърхностни емоции
 
8. Студенина / липса на съпричастност
 
9. Паразитен начин на живот
 
10. Слаб самоконтрол, например, лесно възникваща агресия
 
11. Хаотичен и егоистичен сексуален живот
 
12. Поведенчески проблеми от ранна възраст (до 12 години)
 
13. Невъзможност за поставяне на реалистични дългосрочни цели (неспособност да се гледа в бъдещето)
 
14. Импулсивност
 
15. Безотговорност, да речем, в ролята на родител или лидер
 
16. Невъзможност да отговорят за своите действия
 
17. Многобройни краткосрочни връзки, подобни на брака
 
18. Престъпления в юношеска възраст (до 15 години)
 
19. Нарушаване на условията за условно освобождаване, престъпления, извършени през този период
 
20. Криминална многофункционалност, престъпления от различен тип, например: нарушаване на частните граници, кражби, наркотрафик, незаконно лишаване от свобода на друго лице, убийство или опит за убийство, сексуални престъпления, обиди, измама, бягство от затвора.
 
Хората с разстройства на личността (а това вече е диагноза) често имат психопатични черти. Разликата между тези две понятия е, че при формирането на набор от критерии за определяне на личностното разстройство се подчертава престъпното и асоциалното поведение.
 
Когато става дума за психопатия, се отбелязва пренебрегването на други хора, дори и да не е нарушение на закона. По-нататък ще опишем хора, които отговарят на критериите и на двете концепции.
 
В Американския диагностичен наръчник и Европейската система за класификация на болестите диагнозата "разстройство на личността” се основава на поведенчески характеристики.

В много отношения прилича на психопатия и често се поставя само на престъпници. Както вече споменахме, в затворените поправителни институции 15-20% от задържаните имат очевидни психопатични особености.

Повечето хора с психопатия също имат диагноза "антисоциално разстройство на личността", според книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
В проучване, проведено сред 4 хиляди млади мъже, които независимо преминаха психопатичен тест и набраха достатъчно много точки, бяха идентифицирани две групи: от една страна, нахални, обичащи приключения и авантюри, млади хора, не склонни към тревожност и депресия, от друга те се характеризират с тревожност, депресия и телесни неразположения.
 
Ето три престъпни типа с различна степен на психопатичност, моделирани въз основа на въображаем банков обир. Те са описани в книгата "Психопат: Реалността зад митовете".
 
Патрик
 
Силно изразени психопатични черти. Това е контролирана и студена психопатия, което го прави невероятно смел и спокоен в стресови ситуации, например по време на грабеж на банка.

Способен да планира много сложни престъпления без следа от вълнение. Типичен за неговата група, човек с голям потенциал. Ако не бе попаднал в престъпна среда, той би могъл да постигне много в друга област.

Той може да управлява други хора и знае как да ги организира добре. Челните лобове на мозъка му, същите, с които човек взема решения, са много добре развити. Други, според учените, са много по-слабо развити.

Например тези, с които оценяваме различни неща или образуваме моралния си компас, предпочитайки, да речем, да не убиваме никого. Патрик е умен и общителен и това подвежда много.

Дори в поправителните заведения мнозина се поддават на очарованието на самоуверения и манипулативен Патрик.
 
Една от причините за невероятната смелост и безстрашие на такъв човек: симпатическата му нервна система не работи като нашата.
 
Клаас
 
Чертите му на психопатия са по-слабо изразени. Той е импулсивен, но не толкова устойчив на стрес. Очевидно беше нервен, когато в банката избухна хаос по време на грабежа, планиран от Патрик.

Системата за възнаграждение в мозъка на Клаас работи малко необичайно. Освен това той има проблеми с така наречената работна памет. Трудно му е да запази информация в работната си памет.

Той вероятно има синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Трудно му е да планира нещо, да довърши това, което е започнал и да се концентрира. Лесно се управлява, което е много удобно за Патрик, когато той например измисля престъпление.
 
Андерс
 
Той беше диагностициран с "антисоциално разстройство на личността", но нямаше изразени психопатични особености. Той е в състояние да оцени себе си отвън. Той иска да стане по-добър и да напусне престъпния свят. В поправителните заведения той участва активно в рехабилитационни програми.