Проект за премахване на жп линията в участъка между гарите Пловдив - Филипово и изграждане на нова железница на няколко метра над земята ще се обсъжда в сряда. Дебатът, на който са поканени граждани, е организиран от Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/ от 17 часа на 14 декември в сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки” 20. Сред участниците ще бъдат Гошо Къчков, шеф на ЖП възел Пловдив и общински съветник от ГЕРБ, и зам.-кметът инж. Димитър Кацарски.Обсъждането е насрочено преди зловещата катастрофа с дерайлиралия влак в с.- Хитрино.

Според Гошо Къчков повдигането на релсите на колони ще отпуши трафика на жп прелезите на Пещерско шосе, бул. "Свобода" и "Шести септември", пише "Марица".

Бившият изпълнителен директор на БДЖ - ЕАД Олег Петков остро реагира срещу идеята. ЖП линия Пловдив – Филипово е изиграла историческата си роля и е по-добре изцяло да се премахне, като се има предвид и трагедията в с. Хитрино, коментира Петков. Влаковете могат да минават през гара Тракия и Скутаре при по-малък риск, отколкото качени над земята.