Вдовицата на убития премиер Андрей Луканов Лилия Герасимова е пенсионерка отдавна, но не спира да работи, макар сега да са я налегнали здравословни проблеми след изкаран ковид, съобщава вестник „Галерия“.

Неотдавна тя преиздаде хитовата си готварска книга „Кухнята на времето“ от 2016 година, която допълни с нови 72 готварски идеи за постни ястия. Рецептите е събирала от хора от цялата страна, които пазят наследеното познание от своите баби и майки. Целта на вдовицата на Луканов е да съхрани за поколенията ястията от нашите прабаби и да покаже на чужденците традиционните български специалитети, прочули ни по цял свят.

Книгата не е просто готварска.
Тя е пътуване във времето, което успява да осъществи благодарение на разговорите с хората от цялата страна. Самата Лилия също е превъзходна кулинарка, като силата й е в сладкишите и тортите, но умее да прави вкусна мусака с патладжани, страхотни лозови сарми, борш и солянка.

Любовта към руските ястия е от майка й, която е дете на политемигранти, заминала да живее в Москва на 13 години. Затова и умее да приготвя всякакви по-завъртени тестени специалитети – пироги, пелмени, пирожки. Може би заради сантимента към тази кухня вдовицата на Луканов  беше съдружничка с актрисата Анета Сотирова в руския ресторант „Гара за двама“.

Там се събираше елитът на цялата арт бохема, но звездата от „От нищо нещо“ реши да пусне кепенците.
Иначе Лилия осем години работи в главно управление по туризъм, а след това става журналист в списание „България днес“, издавано от София прес. Понеже има полезен опит в туризма, а и като редактор, през 1980 г. я канят да оглави списание „Български курорти“. Първоначално тя отказва, защото не иска да се възприема като „уредиха жената на Андрей Луканов за началник“, но колегите я убеждават да приеме.


Списанието излиза на френски, руски, английски и немски.
По това време в редакцията работи бащата на певицата Камелия Тодорова – Кирил Тодоров, който превежда изискани гурме ястия от български на френски и освен това е невероятен кулинар. Жената до бившия премиер ръководи списанието 10 години, до 1990 г., когато го закриват.

След това работи в „Наш дом“ и в него прави списаниe „Кухнята“, в което публикуват европейски рецепти. Така кулинарията се превръща в хоби за нея и през 2001 г. започва да издава вестник „Кулинарен туризъм“, който по-късно спира, но и до днес хората я питат защо не излиза.

Мъжът й Андрей Луканов пък бил цар на омлетите. „Правеше и скара. Не беше всеяден, нито лаком, просто обичаше хубавата храна.

Никога нямаше да го видите да хапва върху вестник
или да пие вино от пластмасова чаша. Това за него беше кощунство“, спомня си днес Герасимова. Тя се запознава с убития премиер през студентските си години в Москва, където двамата учат международни отношения. Още в първи курс заживяват заедно, а се женят на 29 юни 1963 г., само 3 дни след последния изпит в института.

Кумува им техният състудент и най-близък приятел Петър Младенов, който сваля Тодор Живков от власт, но се задържа като първия президент след промените едва седем месеца заради прословутата си фраза „По-добре е танковете да дойдат“.

За да купи цветя за булката, Петър Младенов си продава палтото.

Лилия никога няма да забрави първата манджа, която готви на мъжа си – той я изхвърля, защото не става за нищо. „Понеже и двамата обичахме много бамя, отидох и купих кило и половина. Този зеленчук боде суров, затова трябваше да се обработи леко със сол и да се бланшира. За жалост, вместо да му отрежа крайчетата, направих обратното – махнах шапчицата.

Взех една готварска книга, варих я, варих я и накрая бамята се разплу и стана на каша с малки семенца вътре. Андрей, като погледна, каза: „Това не става за нищо!“. Накара ме да изхвърля всичко и страшно се разсърдих. Втората ми манджа беше русенско варено с грах. За жалост и този мой втори опит не беше особено успешен. Тогава отидох при майка ми и си записах някои рецепти от нея. Започнах да се старая и постепенно гозбите започнаха да ми се получават“, спомня си Лилия.


Лилия с децата си – Ани и Карло

В студентските си години двамата с Андрей често остават без пари и хапват само черен хляб с пушено сирене, запечен на фурна, с хубав руски чай. Още от началото на брака си спазват традицията да вечерят заедно. Правят го и когато Луканов е премиер и е доста натоварен. Ако не могат да се съберат на масата вечерта, на закуска го правят задължително. Събота и неделя – също. Изискват това и от двете си деца – Карло и Ани.

Синът им завършва международни отношения в Русия, а сега се занимава с логистика в строителна фирма. Той има дъщеря Мария, с майката на която са разделени отдавна и дълги години водят битки в съда. Дъщерята Ани пък е сценограф, но рядко твори за спектакли, макар че вече покойната й леля – известната режисьорка Гертруда Луканова, навремето активно поставя в различни театри в София и страната.

Дълги години Ани издава заедно с майка си вестник „Кулинарен туризъм“, а днес преподава рисуване на деца в забавачници и детски градини. Тя има 19-годишна дъщеря София, завършила руското 133-то училище, а сега е студентка по математика в Софийския университет. Семейната хармония на Луканови продължава до 2 октомври 1996 година, когато бившият премиер е убит навръх рождения ден на жена си Лилия.

Една от най-кървавите политически саморазправи в новата българска история остава неразкрита вече 25 години, но поредица от странни обстоятелства и съвпадения бележат фаталния ден. Американски дипломат го предупреждава седмица по-рано, че срещу него се готви покушение. Повярвал ли е политикът или не, никой не може да каже, но е факт, че не предприема никакви мерки, за да опази живота си, и в деня на смъртта си е без своите бодигардове.