Над 32 000 души в Обединеното кралство са починали от Ковид-19, което е най-големият брой, установен досега в Европа, сочат публикувани днес данни, предаде Ройтерс.

Националната статистическа служба обяви 29 648 смъртни случаи в Англия и Уелс от 24 април насам, за които в смъртните актове се споменава Ковид-19. Като се прибавят смъртните случаи от Шотландия и Северна Ирландия, официалният брой на починалите за момента е 32 313.

Той е по-голям от този в Италия, която досега беше най-тежко пострадалата държава в Европа, макар че италианската бройка не включва случаи, за които има подозрения за Ковид-19.

За да избегне нова вълна на зараза с коронавируса,

Обединеното кралство възнамерява да разчита, подобно на редица други държави, на приложение за проследяване, тествано днес на южния остров Уайт.

Данните от него ще бъдат обобщавани в продължение на няколко седмици, съобщи Франс прес.

От днес приложението ще бъде на разположение за медицинския персонал на отрова, уточни министърът на здравеопазването Мат Ханкок, а след това и за всичките 80 000 домакинства на остров Уайт.

Това приложение ще позволява да се предотвратява влизането в контакт с лице, дало положителна проба за коронавирус, чрез използването на Блутут технология. Информацията за местоположението на човек ще се съхранява на телефона на потребителя, уточни министър Ханкок.