Според Георги Старделов, председател на Македонската академия на науката и изкуството /МАНУ/, Венко Марковски, а не Коцо Рацин е основоположникът на съвременната македонска литература, пише македонският “Утрински вестник”.
Старделов поиска “македонецът Венко да бъде върнат на македонците” и подчерта, че е направена “литературно-историческа грешка, която дълго време е съществувала в нашата история на литературата”, пише вестникът в статия под заглавие “Защо големият македонец стана българин”. Авторът пише, че мненията за Венко Марковски са разделени. За едни той е голям поет и основоположник на най-новата македонска литература, влюбен в свободата на Македония, македонец, който е бил принуден от тогавашния комунистически режим да избяга в София. За други, които не оспорват неговия принос в литературата и македонската национална борба, той е бил нестабилна личност, славолюбив, кариерист, предател на македонската кауза, човек, погазил националното си достойнство, определяйки се като българин, отричайки при това македонската нация и език, за което жестоко се е борил преди това.
Разказвайки биографията на Венко Марковски, авторът между другото посочва: “До нов конфликт се стига по време на създаването на македонската азбука и кодифицирането на македонския книжовен език, когато Венко не се съгласява с някои решения. Скоро след това първите хора във властта му дават да разбере, че е нежелан повече в политиката”.
В тази връзка едно от мненията във форума гласи: “Може би авторът Виктор Цветановски е трябвало по-подробно да напише с които решения Венко Марковски не е бил съгласен при кодифицирането на македонския език. Доколкото знам Комунистическата партия на Югославия, тоест сърбите, не се били съгласни ер голям и ер малък да бъдат част от македонската азбука, защото щяла много да прилича на българската. Те му казват на Венко да приеме днешната македонска азбука, копирана от сръбската с аналогични промени за меко г и меко к,, но той не приема - все пак е бил филолог и сигурно е знаел повече от самите сърби и затова го пращат в лагера на Голи оток. Викторе, моля ви с пълната информация, а не с определени “факти” или тук все още действа комунистическата пропаганда и ако се кажат някои неща, македонците ще престанат да бъдат македонци. Не се страхувайте, този народ не се отказа от Македония в много по-тежки времена, със сигурност заради политиците няма да се откаже”, пише подписал се като Петре. /БЛИЦ