Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на храните. Това заяви заместник земеделският министър Светла Бъчварова.
Задължението по този контрол остава на Регионалните ветеринарно-медицински служби. Масираните проверки, които се извършват в момента на месо и млекопреработвателните предприятия, имат за цел да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в която са указани веществата, които се влагат. Освен това на етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съставки в храните. В Дания например сиренето "Фета" е със 70 процентна растителни масла, но това е посочено на етикета. Според Бъчварова и палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемът при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене. Стана ясно, че засетите с пшеница и ечемик площи през тази година са с 8 процента повече от миналата или 11 милиона декара, а добивите ще бъдат както през 2008 - 450 килограма средно от декар. /БЛИЦ