Архиепископ Стефан, глава на непризнатата Македонска православна църква, миналата седмица се е срещнал с осемте монахини, които до преди година и половина бяха част от Православната Охридска архиепископия на Йован Вранишковски, пише македонският вестник “Вечер”. Срещата е станала в един от манастирите на Видинската епархия, където в момента се намират монахините, след като решиха да напуснат Вранишковски и да поискат каноничен прием в Българската православна църква. С архиепископ Стефан е бил и Брегалнишкият митрополит Иларион.
В Клисурския манастир във Видин македонската църковна делегация е пристигнала на връщане от посещение в Румъния. Видинският митрополит Дометиан потвърди за “Вечер” информацията. Той каза, че македонският архиепископ е провел дълъг разговор с монахините. “Дойдоха късно през нощта. Приехме ги като братя в Бога. Бяхме на молитва в църквата, вечеряхме и разговаряхме дълго с монахините. Негово блаженство и митрополит Иларион прекараха нощта в манастира и на сутринта ги изпратихме за Македония”, каза Дометиан, без да разкрива подробности за какво са разговаряли с монахините. Македонските владици от дълго време полагат усилия част от монасите, които напуснаха Вранишковски, отново да се върнат в Македонската православна църква. Владиката Дометиан, в чиято епархия се намират, обаче смята, че по този въпрос е още рано да се говори. “Не. По този въпрос не сме разговаряли и мисля, че е още рано да се говори за това. Те са сега при нас в нашите манастири. Тук са щастливи, работят и народът, който идва в манастира, ги приема. Много добре се вписаха, защото тук има добри условия”, подчерта Видинският митрополит. Дометиан твърди, че игуменката Таиса и седемте монахини са напълно изолирани от каквото и да е влияние на Вранишковски. “Вечер” заключава, че видинският митрополит Дометиан е един от българските архиереи, които имат положително отношение към Македонската православна църква.
БЛИЦ припомня, че през 2002 г. след поредните неуспешни преговори между Македонската и Сръбската православна църква е образувана Православната охридска архиепископия /ПОА/ начело с епископ Йован Вранишковски. /БЛИЦ