Постът на председателя на парламента е изключително отговорен и опитът това да се прехвърли като отговорност на БСП е една добра хитрина от страна на Бойко Борисов. Това беше опит да се сподели отговорността за управлението на държавата и за това, което ще се случва от тук нататък. Това заяви бившият министър на външните работи от БСП Кристиан Вигенин в студиото на „Лице в лице”.

Коментарът му дойде по повод предложението, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи към Корнелия Нинова по време на днешната им среща – социалистите да заемат председателското място в 44-ия парламент.

По повод дискусията около промените в изборното законодателство, предложени от служебното правителство на Румен Радев, Вигенин заяви, че в този вариант законопроектът „смущава” левицата.„Не приемаме, но оценяваме този жест”, коментира Вигенин и припомни, че и през през 2014 г. Михаил Миков получи такова предложение.

„Държим българските граждани да имат максимално съхранени техните конституционни права. От друга страна, трябва да ограничим възможността чужди държави да влияят върху избирателния процес чрез изборите”, коментира той и обясни, че предстои широк дебат по всички елементи на изборното законодателството, но неговото място е в новия парламент.

Българите не са свикнали да виждат служебен кабинет да се занимава със законодателна дейност, коментира още представителят от БСП и заяви, че в крайна сметка, темата е била преекспонирана.