Своеобразен спор на тема интернет и достъп до комуникации се заформи в ефира на Нова телевизия. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова трябваше да коментира мерките срещу проникване на бежанци в страната ни от Турция и затягане на сигурността, както и завършването на оградата по границата.

„Ето сега, можем да видим на картата на Гугъл как точно ще бъде изградена оградата, г-жо Бъчварова, може ли да ни покажете нагледно”, помоли водещият на сутрешния блок Виктор Николаев.

„Г-н Николаев, нека не улесняваме трафикантите!” „Ама те имат Гугъл”, опита да я обори той, но все пак вътрешният министър в оставка запази мълчание.

Румяна Бъчварова отрече слуховете, че атентаторът от Турция е тръгнал към България и заради това е започнало затягане на мерките за сигурност по границата ни.

„Не сме получили официално потвърждение за такова преминаване. Не сме получавали от нашите служби. Тази блокада на границата е очевидно блокада на турските власти. Атентаторът може да бъде разпознат, ако има подадена информация за това кое е лицето, но до момента няма официална информация от турските власти за придвижването на когото и да било. Към нашата страна няма такава информация, обмен върви и през Интерпол и през съвместните ни контакти, които се осъществяват от офицерите за връзка”, коментира вътрешният министър в оставка.

Турция блокира в сряда границата с България, като част от усилията за залавяне на нападателя от Истанбул, който уби 39 души в клуб в новогодишната нощ. Полицаи с бронежилетки и автомати спират буквално всеки, който пътува по пътищата към нашата граница. Проверяват се документите на пътуващите в тях и дори съдържанието на багажните отделения. Според турски медии, извънредни патрули има не само по официалните пътища, а и в горите в района.

Заради кървавия атентат Анкара удължи извънредното положение с още 3 месеца.